.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как се харчат пари по европейски програми за селфита на Рилските езера

Васил Богданов | преди 48 седмици
Снимка: Васил Богданов
Нелепо е на планински връх да сложиш дървена скара, която те повдига с още една педя

Лифтът до Седемте рилски езера улесни прекалено много достъпа до тях и през уикендите (а през лятото и в делнични дни) тази част на планината се превръща в пълен антипод на себе си – върволици от хора, глъч, семейни скандали кой върви бавно и кой бързо, чакане на опашки (включително за тоалетната в хижата) и прочие.

Затова избягвам района, а ако реша да се разходя до някой връх, гледам да го направя в делничен ден. Миналата седмица бях там за първи път от няколко години и ми направиха впечатление нелепите дървени скари, поставени до пътеката за езерата, както и на Езерния връх. Някой е решил, че вместо да гледате и снимате езерата от пътеката, е по-добре да стъпите педя по-високо. И е похарчил пари за това.

С пари по оперативни програми правим площадки за селфита. Подобни платформи имат смисъл, когато са с парапет и се поставят на опасни скали. Кому е нужно на Езерния връх да има дървена скара? Ако става въпрос за намаляване на ерозията, изобщо не трябваше да правим лифт там. Хилядите туристи наистина са изровили пътеката в по-стръмните й участъци, та на места се е наложило да се правят подпорни стени от камъни.

Вместо платформи за снимки, много по-добре е в района да се поставят подробни табели не само с имената на близките върхове, но и с часовете, нужни за достигането им. Така хората ще знаят, че връх Дамга (познат още и като Вазов връх) например не е толкова далеч и могат да разширят разходката си, за да видят и Урдините езера. По-добре подготвените могат да отидат и до Додов връх (на името на основоположника на туристическото движение в Дупница), но никъде няма табела с името и времето до него.

Малцина от попадналите в планината само заради лифта знаят, че докато правят поредната снимка на езерата за Facebook, зад гърба им са Мальовица, Попова капа, Купените, а малко по-назад и Мусала. На огледни места като Езерния връх е много полезно да се сложи метална плоча с релефа на съседните върхове, така че всеки да се ориентира кой връх кой е.

Но за това се иска повече усилие и желание да помогнеш на хората да се ориентират в планината. А не само да сковеш няколко дъски и да ги сложиш там, където често падат мълнии. 

Снимка на деня: Богородица на връх Малка МусалаЛюбопитен кадър от четвъртия по височина връх у нас
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите