.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Гледайте "Кучета", филм за дълбоко покварената човешка природа

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: Кучета
Филмът на Богдан Мирика тръгва по кината на 19 май

"Кучета" на Богдан Мирика, удостоен с наградата на ФИПРЕССИ в конкурсната програма "Особен поглед" на Кан 2016, тръгва по кината на 19 май. Творбата е копродукция между Фpанция, Рyмъния, Бългаpия и Катар, като продуценти от българска страна са Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Роман е млад мъж от Букурещ. Той заминава за селата близо до границата с Украйна с намерението да продаде голямата, но напълно запустяла земя, която е наследил от дядо си. Старият Хогас, който е местен полицай, го предупреждава, че дядо му е оглавявал местните бандити и неговите момчета, днес водени от жестокия и харизматичен Самир, няма да се откажат от земята и нелегалния си бизнес – не и без битка. Роман не се стряска и тримата мъже се сблъскват в своеобразен триъгълник на жестокост.

"Този филм е за човешката природа. Сигурно е, че много филми са посветени на тази тема. Но има нещо по-специално в героите на "Кучета" – те съвсем ясно осъзнават, че тяхната природа е дълбоко покварена, но при все това не могат да направят нищо... Случва се в живота да си наясно, че си избрал погрешния път, но въпреки всичко продължаваш да вървиш по него. Именно това се случва на моите герои. Може би защото това противоречие е наследено от тях и те нямат контрол – въпреки че го осъзнават, не правят нищо по въпроса. Те избират да останат верни на онази дълбока същност, която ги определя. "Кучета" е за трима мъже, които въпреки всичко, случило им се в живота, си приличат по между си. И не просто се бият по между си – всъщност най-вече те се борят със себе си...", казва режисьорът Богдан Мирика.

До 2007-а Богдан Мирика има един публикуван роман и се занимава основно с реклама. Но интересът му към киното надделява и той записва сценаристика в Университета в Уестминстър, Лондон. Започва да пише сценарии за други режисьори, но това не го удовлетворява и през 2011 г. става сценарист и режисьор на първия си късометражен филм „Бора Бора”. Филмът печели наградата за най-добър късометражен филм в Анже, Франция, най-добър румънски късометражен филм на фестивала в Трансилвания и е селектиран за множество други фестивали, включително в Локарно, Варшава, Солун и др. 

Наскоро е привлечен от HBO Europe като сценарист и сърежисьор на „Umbre” – сериал, разказващ за престъпността в Румъния. Успехът на сериите е категоричен и вторият сезон вече е потвърден. „Кучета” е дебютният пълнометражен филм на Богдан Мирика. Това е личен проект, вдъхновен от истински събития, случили се в детството на режисьора. През 2014 е представен като проект в уъркшопа на Ciné Fondation в Кан и през 2016-а дебютира в конкурсната програма "Особен поглед" на 69-ото издание на фестивала в Кан.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите