.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Еньовден – ден на слънцето и билките

Антония Михайлова | преди 5 години
Жълто еньовче
На този ден билките имат най-голяма лечебна сила

Днес е Еньовден

– най-близкият празник до деня на лятното слънцестоене, с който древните са отбелязвали началото на новата година. Обичаите и обредите и до днес се свързват с пътя на небесното ни светило и култа към него.

Еньовден означава нов ден и нова година

Освен всенароден, той е и празник на знахари, магове, врачки – с една дума, всички, които се занимават с билки и билколечение. Смята се, че на този прекрасен летен ден – един от най-дългите в годината,

различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила,

особено при изгрев слънце. Когато изгрява, Слънчо трепти и играе, и който успее да съзре това, ще бъде здрав през цялата година. Слънцето се окъпва във водата и дарява лечебна сила на всички изворчета, ручеи, реки и езерца. После се отърсва, и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова има и обичаи всеки да се измие по изгрев и да се отъркаля в росната трева за здраве.

Еньовден без еньовче не можеНяма нищо по-хубаво от лятна, прохладна разходка сред природата, съчетана с брането на букет от дъхави билки

Знахари и лечители

излизат да берат билки още в нощта преди празника. Най-чудодейните лекарства се правят докато билките са още пресни, не са загубили силата си, и затова се варят още същата нощ. За да имат те най-голяма магическа сила, се търси старо изоставено огнище на място, потайно и трудно достижимо от хората.

Билките са толкова много,

колкото и вълшебствата, които творят отварите от тях. По-известни и основни съставки на магическото биле са чемериката, пелина, тинтявата и перуниката, игликата и росена, комунигата, изтравничето и обезателно цъфтящото по това време еньовче. От набраните билки жените правят еньовски китки и венци, които окачват на различни места у дома и през годината се използват за лек. А под големия еньовски венец всички минават за здраве, благодат и плодородие.

На Еньовден - билка за всяка болкаВсяка трева, откъсната на Еньовден, е лековита.Честито на всички именици!
 

Ключови думи:Слънце, Билки, Еньовден
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите