.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Трудното състаряване на музей, спечелил конкурс за Сграда на годината

Васил Богданов | преди 6 дни
Снимка: Васил Богданов
Ако имате път към Велинград, отбийте се до село Дорково, за да покажете на децата си 4-метровия мастодонт

През септември 2013 г. в родопското село Дорково, област Пазарджик, бе открит първият в България палеонтологически музей, който представя находки от геоложката епоха плиоцен.

Плиоценският парк показва най-голямото, известно на учените, струпване на кости от над 20 вида животни на едно място. В района са открити над 600 кости, което го превръща в най-голямото подобно находище на Балканите и втората най-значима експозиция от вида в Европа.

В началото на 2014 г. кръглата сграда с площ 300 кв.м и стъклен купол, дело на арх. Явор Йорданов и Simeon Stoilov Studio, спечели конкурса за Сграда на годината, организиран от архитектурна група WhAT Association (WhATA).

Сградата наистина впечатлява с елегантния си и изчистен дизайн, но шест години след откриването фасадата изглежда сякаш запусната. Свързах се по телефона с кметството в село Дорково, откъдето научих, че за сградата се грижи община Ракитово. Дъските умишлено не се лакират, а се обработват с импрегнант, за да се състарят.

В телефонен разговор арх. Явор Йорданов потвърди, че идеята му е фасадата да се състари по подобие на хамбарите в селото и така да се впише по-добре в околната среда: "В началото местните тръгнаха да лакират дъските, но ги помолих да ползват импрегнант, за да се получи нужното състаряване".

Свързах се и със скулптора Симеон Стоилов, работил по експозицията и 10-метровата пейзажна диорама в музея. "Не съм ходил в Дорково от две години. Видях актуалните снимки, които ми изпратихте, и мисля, че сега е моментът фасадата да се импрегнира" - сподели той. 

Хубавото е, че музеят работи всеки ден (в четвъртък входът е безплатен), а децата не обръщат внимание на фасадата и се впечатляват от 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус. Ако имате път към Велинград, отбийте се (само 7 км) и ще им доставите голяма радост.

Ако огладнеете, препоръчвам ви горещо заведението в центъра на Дорково, точно до църквата.

Плиоценски парк в село Дорково
Основната атракция на музея е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус Снимка: Васил Богданов

(За колажа горе е използвана снимка на Simeon Stoilov Studio)

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите