.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Парижките потайности" - романът, разтърсил Стария континент през 19 век, излиза у нас

| преди 4 години
Четете от 8 декември

Още с излизането си "Парижките потайности" на Йожен Сю се превръща в абсолютен бестселър, какъвто остава и дълго след смъртта на автора си. Произведението се откроява с несравнимия си реализъм в описанията на "низшите обществени кръгове".

Романът, разтърсил Стария континент през 19 век, излиза на българския книжен пазар на 8 декември!

Със своя едновременно приключенски, криминален и социален привкус този майсторски написан роман се нарежда сред първите остросюжетни произведения в световната художествена литература и проправя пътя на по-сетнешните класически представители на реализма като Стендал, Балзак, Юго. Именно с него Йожен Сю става френският „крал на популярната литература“.

Йожен Сю е автор на 43 романа (главно в подлистници), 2 сборника с повести, 8 политически труда и 19 пиеси. Най-известните му произведения остават „Парижките потайности“ и „Скитникът евреин“.

Сю е син на известен френски хирург. След една „златна“ младост и пътуване в Испания и Гърция, където баща му го изпраща, за „да го вкара в пътя“, 26- годишният Йожен Сю пропилява наследството на баща си. Ххарчи безогледно - записва се в снобския Жокей Клуб, става любовник на най-прекрасните дами в Париж – наричат го Красивия Сю, а когато се разорява напълно, започва да пише. Занимава се и с политика – през 1850 г. е избран в Законодателното събрание като републиканец социалист, след преврата на Луи-Наполеон Бонапарт е принуден да отиде в изгнание в провинцията, а малко преди смъртта си пожелава да бъде погребан като свободомислещ.

Прочетете откъс от „Парижките потайности”, том 2>>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите