.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ян Форман ще "кърпи" София с цветни LEGO блокчета

LadyZone.bg | преди 4 години
Нашумелият глобален проект на художника преобразява столицата ни благодарение на ДОМА Арт Фест: Нордика

Немският художник Ян Форман, чийто глобален проект "Dispatchwork" се прочу по целия свят, гостува у нас за ДОМА Арт Фест: Нордика - фестивалът, който тази година представя съвременното изкуство и култура на Северна Европа.

"На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?", така започва мотивацията си Ян Форман за стартирнето на "Dispatchwork".

Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по целия свят и ги запълва с различни по цвят и размер пластмасови блокчета LEGO. Авторът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност. София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5 юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи. Избраните локации ще разберете от сайта на фестивала и Facebook страницата на събитието.

Стилистът на Бьорк идва в София за ДОМА Арт Фест 2015: НордикаШоплифтер е създател на едни от най-емблематичните визии на култовата изпълнителка

Климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от ДОМА Нордика, свързвайки отдалечени и не толкова познати арт пространства с установени и известни. Сред алтернативните локации от картата на фестивала са празните складови пространства и бивш хладилен завод МРАЗ на ул. Индустриална 11 и галерия UNDERGROUND, които ще приютят изложба Нордика 1, 2 и 3-та част, пространството в подземията на Сердика на бул. Мария Луиза 16, където ще се разположи медия арт, СКЛАДА – пространство за дизайн и интериор, което ще преплете изкуство и нордски интериор; галерия Suspacious с изложба графичен дизайн; VIVACOM ART HALL – фотография; MOZEI – пърформанс; галерия CREDO BONUM – развиваща се във времето изложба и детска програма; Café DEVET – официален инфо кът на фестивала, Дом на киното - кино прожекции, а Културен център на СУ - Нова конферентна зала в Ректората на СУ и зала Алма Матер – дискусии и пърформанс.

Освен на тези локации, част от артистите ще разчупят ледовете, изнасяйки своите пърформънси и изпълнения директно на улицата, на ключовите софийски публични локации.

За първи път ДОМА стъпва и в Пловдив – мястото за срещи и разговори artnewscafe посреща нордски артисти за коктейли, изложби и пърформанси.

Нестандартните локации за изкуство отдавна са тенденция по света, затова ДОМА 2015: Нордика повежда отворена дискусия за мястото на независимите арт пространства и в България, срещайки ни със създателите на един от най-популярните независими арт центрове в Исландия Kling&Bang, чиито основатели ще гостуват в София, за да се запознаят с местния опит. ДОМА Дискусии предлага още срещи и разговори с гост-артистите, работилници, представяния и лекции за нордското изкуство и култура в партньорство с Катедра "Германистика и Скандинавистика", СУ "Св. Климент Охридски".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите