.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Еструна – сливане на фламенкото с българския фолклор

LadyZone.bg | преди 3 години
Снимка: estruna.jazz-plus.com
Може да се потопите в магията на музиката на Еструна на 5 декември в зала 1 на НДК

В края на 2012 година музиканти от Испания, Италия и България се събират, за да слеят в едно фламенко музиката и българския фолклор. Така се ражда проектът Еструна. Българската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си” се вплита в мартинете – стил на фламенкото. А един от най-известните фламенко певци – Арканхел,  пропява на български. През изминалите години еструна се е представила пред над 10 000 зрители на най-престижните фестивали на музиката и танца в двореца Алхамбра в Гранада, Мадрид и Севиля.

Реката, в която се вливат гласовете на две традиции

Може да се потопите в магията на музиката на Еструна на 5 декември в зала 1 на НДК. Програмата е изключително разнообразна и богата - класика, танц, фламенко, български фолклор, великолепни музиканти и танцьори.

Репертоарът на Еструна се простира от известни фламенко пиеси и български фолклорни песни до оригинални композиции на учстниците. Който веднъж е чул Danza ritual del fuego и Danza del terror остава с любовен отпечатък във формата на своборно развята фламенко пола до края на живота си. Композиторът Мануел де Фая посява семената на собствения си стил. Легендарната танцьорка Пастора Империо му възлага да напише специално за нея песен и танц. Те прерастват в пълнокръвна история, основаваща се на легенди, разказани от майка й и облечени в сценария на Грегорио Сиера. Така се ражда Любовна магия – пиеса за камерен оркестър и фламенко глас, включена в гала спектакъла. За какво се разказва в пиесата – кандела е омъжена за съпруг, на когото е обещана още от дете, въпреки че сърцето й е пленено от съседа Кармело. Неверен и безцеремонен, съпругът й умира в любона свада, но духът му обладава Кандела. Следват древен магически ритуал за изгонване на духа, страстен танц, примамване на любимата, за да успеят двамата влюбени все пак да бъдат заедно с пукването на зората.


Еструна не е музикална математика на хармонията, а едно естествено сливане

Българските гласове от хора „Нови български гласове” придават на проекта нещо наистина специално. Два свята се вплитат в едно – деликатно и страстно, и си приличат много в това, което казват. Българската музика представя контрастни настроения – от чиста радост до дълбока тъга. Във фламенкото е същото.   

Еструна е музикален проект, в който е лесно да се влюбиш!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите