.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Българският дух в сърцето на Париж

Дияна Илиева | преди 4 години
Автор на рисунката: Ензо Питард, с която ученикът печели първо място в конкурса по изобразително изкуство България в моите мечти 2012г., в първа възрастова група 7 - 10 години, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина, Снимки: Пламена Ерон
... или за едно българско училище в Париж, което посрещна учениците си за седма поредна година

В сърцето на Париж, на няколко метра от Айфеловата кула, се намира българското училище "Васил Левски”. Изключително ми беше приятно да науча, че в центъра на една толкова известна европейска столица като Париж има място, където се изучава български език, и родолюбиви българи, които обичат, пазят и предават българската култура, дух и традиции.

Желанието, ентусиазмът и усърдието на тези българи могат така надълбоко да ти бръкнат в душата, че да те накарат да се разплачеш - от радост и от гордост, че си българин. Защото българските корени трябва да запазим на всяка цена, където и да сме.

През 2002 г. в Париж е основано "Малко неделно училище” от актрисата Ана Танчева. Няколко години по-късно е учредена Асоциация "Българско училище в Париж”. Асоциацията (сдружение с нестопанска цел, регистрирано през 2006 г.), създава Българско училище "Васил Левски” в Париж. Това училище се явява продължител на дейността на "Малкото неделно училище”.

"Възникнало от необходимостта децата на българите в Париж да учат български език, нашето училище бързо определя своята мисия да бъде олтар на българския дух, пазител на българските културни традиции”, споделя с мен г-жа Пламена Ерон, която е педагогически ръководител в училището. Президент на Асоциация "Българско училище в Париж” е г-жа Красимира Варенго, а негов почетен президент е г-жа Калина Салмон.

Учебната дейност в училището се провежда от две учителки -преподавател в начален курс е г-жа Пламена Ерон, а г-жа Мариана Боден е учител в предучилищната група. В допълнение на този състав работят хореограф и художник, които ръководят извънкласните занимания. Учениците посещават училище "Васил Левски“ всяка неделя от седмицата, като се спазват ваканциите, фиксирани от френската образователна система. В училището децата са на възраст между 4 и 11 г., разпределени в пет паралелки, а именно 1, 2, 3, 4 клас, както и една подготвителна група.

Изучаваните учебни дисциплини са Български език и литература (за учениците от 1-4 клас), Роден край(за учениците от 1 клас), Човекът и обществото (за 3 и 4 клас) и Български език и литература за деца от предучилищна група(от 4 до 6 г.).

Заниманията в извънкласната дейност се състоят в:
-ателие "Български традиции и обичаи“
-танцов състав "Българче“
-школа по рисуване "Бяло, зелено, червено“

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите