„За мене книгите са по-скъпи от престол” е възкликнал Шекспир. За мен, с риск да прозвуча високопарно, книгите са превъплъщение на човешкия устрем към съвършенство. Книгата е свобода, сладко бягство, утешение.  Рожба на въображението и мисълта. Съкровищница на духа. Учител. Безкрайна вселена. Тя е и пътят на авантюриста, и копнежът на търсача, и зовът на поета, и въздишката на философа. Тя е и историята, и мисълта, и битието. Тя е кръвта, жаждата, пулса на човешката цивилизация.

Обичам книгите. Онези, които те грабват още с първия ред и не те оставят на мира чак до последната страница. Но и онези, които в началото ти изглеждат някак странни, скучни, мъртви дори, но нещо в тях те жегва, докосва, дърпа, тласка, привлича. И продължаваш... лист след лист, за да останеш похитен, замаян, завинаги в плен, разбирайки колко много си се лъгал. Е, има и такива, които дори не заслужават и най-малкото внимание. Но, както в живота има Красиво и Грозно, така и в словото има Мъдрост и Невежество. Но това е друга тема...

Но да се върнем към Нейно Величество Книгата, към онази книга, чиито страници всеки един от нас трябва поне веднъж в живота си да е разлистил. Всичките, до край. Лесно е. И интересно. И влудяващо красиво. И е лято. А ваканции и отпуски тепърва предстоят. Ще имате повече време. Не го пропилявайте. Използвайте го мъдро. Използвайте го пълноценно. Предлагам на вниманието ви 11 златни заглавия - капка в океана от книги, в чиито дълбини трябва да се гмурнете... незабавно. Заглавия, извадени от съкровищницата на човешкия гений.

11 книги, които ще ви променят и които, като знойно лято, препоръчвам ви горещо >>

Вино от глухарчета (Рей Бредбъри)

Това е полу-биографичен роман на Рей  Бредбъри, който се помни и препрочита с удоволствие винаги, когато се сетиш за него. "Вино от глухарчета" е еманация на момчешкото детство, преплитаща действителните преживявания на Бредбъри и неговото уникално въображение. Роман за живота и любовта, за детството и нестихващия копнеж по лятото. Не случайно той носи заглавието „Вино от глухарчета”. В историята, виното от глухарчета, направено от дядото на главния герой, служи като метафора за съхраняване на всяка една от радостите на лятото в една бутилка дъхаво цветно вино.

451 градуса по Фаренхайт (Рей Бредбъри)

Отново Рей Бредбъри и неговият  забележителен антиутопичен роман „451 градуса по Фаренхайт”. Научно-фантастичената история ни пренася в бъдещето, където със закон е постановено всички книги да бъдат изгаряни и унищожавани (451 градуса е температурата, при която книгата гори). „451 градуса по Фаренхайт” е зрелищна метафора на масовата култура, в която книгата се превръща в излишен израстък на деградиращото общество и потребителското мислене. Но и зов за надежда, че всеки човек е надарен с могъщата сила на паметта и съзиданието.

Искрата – историята на една майка, отгледала гений (Кристин Барнет)

Каквото и да кажа за книгата тук, ще бъде малко. Една вълнуваща история за могъщата и преобразяваща сила на майчината любов. "Искрата..." реална история, описваща трудностите, волята и силата на характера на една майка по пътя й към света на нейната рожба, и разказана от самата нея. Джейкъб Барнет е с диагноза аутизъм. Когато е на 3 години, специалистите казват, че вероятно никога няма да се научи да чете. Днес Джейк е на 16 години. Преподава квантова физика и е сочен за бъдещ Нобелов лауреат. Моля ви, прочетете тази книга!

Бягащата с вълци (Клариса Пинкола Естес )

„Бягащата с вълци” е страстно гмуркане в дълбините на женската същност. Авторката д-р Клариса Пинкола Естес ни превежда през куп истории и мисли, пречупени през собствената й съдба и лично битие. Това е забележителна книга, връщаща ни към дивата и изконна природа на жената. Онази бурна и естествена, стихийна и приказна вселена, която днес много от нас отдавна са загубили, но имат силата да възродят. Психологическо изживяване на свръхженствено ниво.

Джонатан Ливингстън Чайката (Ричард Бах)

Вълшебна притча за триумфа на свободния човешки дух, за силата на характера, за устрема към съвършенство. Една красива история, очаровала милиони читатели по света. Ако все още не сте се докоснали до вселената на Джонатан, направете го сега. Това е от онези книги, които ни дават криле и жажда за живот; които ни карат да вярваме, търсим и мечтаем.

Малката стопанка на голямата къща (Джек Лондон)

Всъщност на пръв поглед това е една история за любовен триъгълник, но дълбоко в същността си романът е много повече от това. Тук Джек Лондон изразява своята поредна възхита към женската душевност. Роман, който завладява читателите с проникновената си философия и красота на изказа си.

Властелинът на пръстените (Дж. Р. Р. Толкин)

Книга за мечтатели. Гандалф, Фродо, Билбо Бегинс, Арвен... Имена, които те карат да мечтаеш. На 13 години имах случайното щастие за първи път да се запозная с хобитите и елфите от "Властелинът на пръстените", още преди любимите герои да станат известни благдарение на грандиозната екранизация на Питър Джаксън. Книга, която погълнах на един дъх и за която малцина у нас бяха чували, а още по-малцина бяха чели. Да се потопя в света на Толкин беше едно от най-приказните и незабравими преживявания. Затова не мога да я подмина. Вечните екзистенциални идеи за борбата между доброто и злото, за силата на любовта и приятелството, за величието и мъдростта на сътворението, поднесени така реалистично и завладяващо, неминуемо рефлектират в съзнанието и мирогледа на малки и големи.

Трима другари (Ерих Мария Ремарк)

Една история за истинските неща. История за любовта, вярата в живота и приятелството. Но и безмилостна притча за самотата и преходността. История, която докосва и остава завинаги в душата. Годината е 1928-а. Мястото – Германия. Споменът за краха на войната е оставил незаличими белези в душите на героите. Роби, Кьостер и Ленц - трима неразделни другари, загубили вяра в романтиката и мечтите. Безразлични към социалните вълнения, те живеят между работилницата за поправка на автомобили и гуляите в кръчмите, в компанията на леки жени и обилно количество алкохол. Докато Роби се влюбва в младата и очарователна Пат. Една среща, която го променя завинаги...

Осъдени души (Димитър Димов)

Роман на българския писател Димитър Димов. Гражданската война в Испания. История за разтърсващата и невъзможна любов между английската аристократка Фани Хорн и монаха от йезуитския орден отец Ередия. Разказ за истинските човешки чувства на фона на бурни политически събития и социални драми. Разказ за милосърдието и състраданието, за жертвоготовността и жестокостта, за егоизма и порива на човешка душа да обича и да бъде обичана.

Сбогом на оржията (Ърнест Хемингуей)

Една дума е достатъчна – Хемингуей. Роман за изконната човешка потребност за любов и милосърдие. Отрицание на античовешката същност на войнатаи и апотеоз на искрените и най-красиви човешки чувства.

По пътя (Джак Керуак)

„По пътя” на Джак Керуак беше сред книгите, които силно определиха начина, по който се оформих като личност. Едновремено красива и тъжна, тази притча за Пътя звучи като джаз-елегия, която просто те завлича отвъд сумрака на догмите и общоприетото статукво. На място, където ти си ти, тук и сега, и всичко друго е любов и истина. Книга - религия, която донесе на света нова вяра и сила. Книга, която вдъхнови Боб Дилън и Джим Морисън. Книга, която непрестанно ти напомня да следваш пътя на сърцето си. Книга-бунт срещу стереотипите и страха да бъдеш. Книга-пътеводител, която ти разкрива пътя към Света и Себе си.