Билетът е купен, багажът е стегнат и сте готови за път. Остава само един въпрос – коя книга да си вземете, за да запълните времето, докато пътувате или (още по-важно) докато чакате на опашките в летището. Тук сме подбрали десет книги, свързани с десет от най-известните туристически дестинации, за да можете да се потопите в атмосферата на мястото, към което сте се запътили, още преди дори да сте тръгнали натам.

Рим
„Римски разкази“


Автор: Алберто Моравия
Брой страници: 440
Разказите на Алберто Моравия ще ви позволят да погледнете към живота в италианската столица през очите на обикновените жители на града. Далеч от най-посещаваните туристически места в Рим живеят хора, които имат свои борби и проблеми. Те всеки ден минават покрай древните останки от някогашната римска империя, но очите им са вперени в делничното.
Книгата ще ви помогне да видите Рим като един истински и жив град, а не като претъпкана с туристи пощенска картичка.

Париж
„Парижката книжарница“


Автор: Нина Георге
Брой страници: 336
Книгата разказва за малка лодка-книжарница във водите на Сена до „Шанз Елизе“. Нейният собственик, г-н Пердю, е познавач на човешката душа и може да препоръча подходяща книга, за да помогне на всеки угрижен клиент. Единственото страдание, което Пердю не може да излекува, е своята собствена тъга по изгубена любов. Един ден решава да направи това и заедно с няколко спътници, сред които писател, готвач и страстна читателка, се отправя към Прованс в търсене на обяснение защо жената, която е обичал, го е изоставила.
Книгата е уловила чара на Париж и магията на Прованс. Съдържа описания на много местни храни и начина на приготвянето им.

Венеция
„Хиляда дни във Венеция“


Автор: Марлена де Бласи
Брой страници: 288
Биографична книга за живота на Марлена де Бласи. Тя е американска журналистка, която след развода си заминава да живее във Венеция и се омъжва за човек, когото почти не познава. Не може и да го опознае по-добре, защото не говорят един език – той не знае никакъв английски, а тя може да каже само няколко думи на италиански. Единственото общо между тях е любовта към храната.
Книгата ни показва странностите на италианската култура и на венецианската кухня през очите на една чужденка, която се учи да разбира този съвсем различен свят, в който се влюбва все повече и повече.

Барселона
„Сянката на вятъра“


Автор: Карлос Руис Сафон
Брой страници: 456
Това е една загадъчна и мистериозна история в историята, която разравя отдавна забравени тайни и трагична любовна история. Действието на книгата е съсредоточено в Барселона, откъдето е родом авторът и съчетава трудните времена на фашистка Испания след края на гражданската война и мистичната природа на южните народи.
Дори големият американски писател Стивън Кинг изразява възхищението си от романа: „Първокласна книга. Роман, пълен с елегантни обрати и уловки, роман, в който дори страничните сюжетни линии се разклоняват допълнително… Наистина великолепно четиво!“

Лондон
„Буда от предградията“


Автор: Ханиф Курейши
Брой страници: 368
Лондон е кръстопът на култури и религии. Градът, който някога управлявал половината свят, днес е пъстър и различен. Точно това се опитва да улови романът, който разказва за тийнейджъра Карим, мечтаещ да избяга от скучния живот в предградията на Лондон. Като самия град, Карим е смесица от етноси и култури – с баща индиец, самообявил се за духовен гуру и английска майка хипарка.
Карим бяга от ежедневието на английския живот в театъра и открива, че това е неговото призвание. Книгата е забавен и понякога безкомпромисен поглед към сложните социални, междукласови и междуетнически взаимоотношения в многопластовия град.

Продължава >>

 

Истанбул
„Копелето на Истанбул“


Автор: Елиф Шафак
Брой страници: 320
Книга за две жени от Истанбул, които се срещат и започват своето пътешествие във времето. Ася Казанджъ не знае нищо за миналото си, затова няма избор, освен да живее в настоящето. Армануш Чакмакчян мислено пътува в миналото, за да разбере какво ще е бъдещето.
Книгата разглежда темата за разделеното турско общество и като илюстрация на това срещу самата авторка е повдигнато обвинение в обида на турската национална идентичност, защото се засяга темата за арменския геноцид от 1915. Писателката е оправдана и ѝ се разминава присъда от 3 години затвор.

Гръцки острови (Закитос, Санторини, Крит)
„Островът“


Автор: Виктория Хислъп
Брой страници: 488
„Островът“ е приятно лятно четиво за младо момиче, отрасло в Лондон, което тръгва да търси гръцките си корено на остров Крит. Алексис Фанинг не знае нищо за миналото на майка си, но когато тръгва към Гърция получава писмо и заръка да го предаде на някогашна нейна приятелка.
Освен пътуването към една от най-любимите летни дестинации на европейците, ще бъдете ангажирани с история за семейна трагедия, война и страстна любов.

Ню Йорк
„Спасителят в ръжта“


Автор: Дж. Д. Селинджър
Брой страници: 224
Романът на Селинджър е признат за една от най-добрите (и противоречиви) американски книги на всички времена, така че няма нужда да говорим много за него. Интересното в случая е, че книгата проследява младия Холдън Колфилд, който се скита из Ню Йорк и Сентръл Парк.

Дубай
„Картбланш“


Автор: Джефри Дивър
Брой страници: 424
Американският автор Джефри Дивър е избран за наследник на Иън Флеминг и автор на новите романи за агент 007. В романа „Картбланш“ Джеймс Бонд се изправя срещу нов международен заговор, който го води до Дубай.
Книгата е нестандартно предложение за тази класация, но въпреки това екшън романът със сигурност ще привлече вниманието ви към най-големия град в Обединените арабски емирства.

Токио
„След мръкване“


Автор: Харуки Мураками
Брой страници: 168
Японската култура е много особена, различна и екзотична. Границата между реалността и съня се губи и е трудно да определим какво наистина се случва и какво е само фантазия. Най-известният японски автор се опитва да улови тази специфична атмосфера в книгата си. Цялото действие се развива в една единствена токийска нощ.

 

Ако планирате да пътувате към някоя от изброените дестинации, може да се запознаете с културата и с живота на мястото, към което сте се запътили. Тези книги ще ви помогнат да видите живота там такъв, какъвто няма да ви го покажат в туристическите сайтове.