.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

4 медала за България на Международната олимпиада по биология

LadyZone.bg | преди 8 седмици
Снимка: Албена Йорданова
Участие в най-престижното състезание по биология взеха 285 ученици от 72 страни

За втора поредна година олимпийците ни по биология постигнаха грандиозен успех, като и четиримата ни национални състезатели спечелиха медали в оспорвана надпревара на 30-та Международна олимпиада по биология в гр. Сегед, Унгария.

Участие в най-престижното състезание по биология взеха 285 ученици от 72 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г.

Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 5 златни, 13 сребърни и 45 бронзови медала! След като на предишната олимпиада по биология в Техеран, Иран, българските състезатели се завърнаха с един сребърен и три бронзови медала, тази година успехът е още по-впечатляващ!

Десислава Илиева (11 клас) и Здравко Иванов (12 клас) от Софийска математическа гимназия „Пайсий Хилендарски“ завоюваха сребърни медали, а Иван Георгиев (12 клас) и Кирил Тошев (11 клас) – бронзови.

Ръководители на отбора са Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежана Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологически и Медицински факултет на СУ, както и от БАН.

Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите