.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

3 прохладни дестинации с вода, намиращи се на 1 час път от София

Росица Николова | преди 12 седмици
Снимка: Росица Николова

Лято е, топло е. Прогнозата за оставащите дни до края на месец юли включва само краткотрайни валежи. Някъде край вода би било най-добре за прекарване на свободното  време. Ако басейните в столицата не са вариант, предлагаме ви 3 дестинации с водни площи на открито за спорт и други активности, където може да прекарате добре семейно, с деца, с приятелки или с колеги.  

Дупница - езеро, басейни, парк, стрелба с лък
 
Един час – приблизително толкова е времето, което ще ви отнеме пътуването от София до Дупница с автомобил. В парк „Рила“ може както да се разходите по сенчестите алеи, така и да прекарате приятно сред много вода. В единия край на парка има комплекс с басейни – детски с пързалка, за по-големи деца и за възрастни. Има доста сенчести места, заради дърветата наоколо, както и полянки с трева. Но ако сте свикнали да се излежавате на шезлонг – трябва да си платите отделно и да пазите касовата бележка, защото често минават на проверки. Паркингът до парка е на смехотворната цена 1 лв. за ден.
По алеите на парка има множество забавления за деца и възрастни – рисуване с пясък, стреляне с лък, заведения с големи екрани за лятно кино и спортни събития и др. В средата на парка има няколко къщички, които са чудесен избор за място за празнуване на рождени дни, кръщенета, тийбилдинг и др. Наемът за ден е 6 лв. на къщичка, като трябва да позвъните предварително за резервация.

парк Рила
Снимка: Росица Николова

В близост е езерото, в което може да покарате водно колело. Цената е 3 лв. за 15 минути. По бреговете му има много патици и бързолети. А за финал – една бира с гледка към планината в близост.

 

парк Рила
Снимка: Росица Николова

Луковит - екопътека, плаващи къщички, пещери

На по- малко от 150 км от столицата се намира град Луковит. В началото на града, при влизането от София, започва екопътеката, част от Геопарк „Искър – Панега“. Отпред има широк паркинг, неизменната за такива места каравана със скара и студени напитки и началото на пътеката – стилизиран безистен с отвори на тавана, по модел на пещерата Очите, която се намира в края на пътеката в село Карлуково. Пътеката следва извивките на река Златна Панега. Построени са беседки за почивка със скари за барбекю, маси и пейки.

луковитВ частта на реката, която разделя града на две, отскоро плават лебеди. Фауната е разнообразена и с водни лилии, донесени от река Ропотамо. Една от големите и най-нови атракции са плаващите къщички. Представляват леки постройки, тип моторна лодка, със стени, покрив и дори комин. С къщичките може да се разходите по реката или да постоите в тях, привързани към брега, просто за релакс.

3 места с плаващи къщички в България (СНИМКИ)


Пазарджик - безплатни водни колелета и рикши

Парк Стадиона в Пазарджик е едно от двете места в града, където може да се карат водни колелета. Другият е парк Остров Свобода. Там са изградени фонтани, които са най-любимото място на децата, защото може свободно да се мокрят и да тичат между хладните пръски. От входа на този парк започва и най-дългата пейка в света, която е записана в книгата с рекордите на Гинес.

парк Стадиона
Снимка: Росица Николова

Парк Стадиона е доста сенчесто място, защото там са запазени много стари дървета. Във водната площ могат да се карат колелета. Интересното е, че и те, и рикшите са безплатни. Оставя се само депозит от 20 лв., който впоследствие се връща.