.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

10 причини Витоша да е топ дестинация за лятото (+20 снимки)

Евгений Милов | преди 2 години
Снимка: Евгений Милов
"Опознай родината, за да я обикнеш", както е казал Алеко Константинов-Щастливеца

Забравете за морето, което е не само на часове път с кола от София през цяла България, но не предлага и една десета от биологичното разнообразие на Витоша. Планината е истински земен рай, а непосредствената й близост до столицата е абсолютен плюс. Следват 10 причини, заради които Витоша е перфектната лятна дестинация. Уикендът наближава - не пропускайте възможността, защото "Опознай родината, за да я обикнеш", както е казал Алеко Константинов-Щастливеца. 

1. На територията на планината се намира най-старият природен парк на Балканите"Витоша", който е създаден през 1934 г. заедно с двата резервата в парка Бистришко бранище и Торфено бранище

Витоша
Снимка: Евгений Милов

2. На територията на Витоша има приблизително 1500 вида висши растения, което е около половината от всички описани в България.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

3. Средната юлска температура във Витоша е 13°С, а на Черни връх е 8°С.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

4. Горите заемат над половината от територията на планината, а пасищата – около една четвърт.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

5. Витоша има множество малки реки като Палакария, Железнишка, Бистрица, Драгалевска, Боянска, Владайска. От планината извира и по-голямата Струма.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

6. На Витоша можете да чуете птичата песен на 236 вида, сред които сокерица, жълтоглаво кралче, кръсточовка, боров синигер, голям и малък ястреб, черен и пъстър кълвач, керкенез, белоопашат мишелов, балканска чучулига, пъстър скален дрозд, белогуш дрозд, лещарка, горска ушата сова, пернатонога кукумявка, скален орел, орел змияр, осояд.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

7. Витоша предлага нощувка в над 40 хижи ("Алеко", "Купена", "Камен дел"), малки хотели и над 10 туристически заслона.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

8. Полите на Витоша приютяват един от културните символи на България и паметник в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО - Боянската църква, а от историческо значение е и Драгалевският манастир.

Витоша
Снимка: Евгений Милов

9. Витоша е леснодостъпна, благодарение на организирания транспорт от София с автобуси и лифтовете от Симеоново (кабинков) и Драгалевци (седалков).

Витоша
Снимка: Евгений Милов

10. Витоша е сред Стоте национални туристически обекта, като с Черни връх планината заема четвърто място по височина в България след Рила (връх Мусала), Пирин (връх Вихрен) и Стара планина (връх Ботев).

Витоша
Снимка: Евгений Милов

Разгледайте и останалите снимки в галерията, заснети с телефон без фотошоп ретуширане! Ако и това не ви е достатъчно, вижте:

25 пощенски картички от ВитошаДо Черни връх и назад със смартфон в джоба
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите