Има само едно нещо, което е по-изкусително от чаша превъзходно кафе – същото кафе с нещо хрупкаво, сладко и вкусно, което да потопиш в него. Ритуалът на "потапянето" има дълга история и специално име на английски. Нарича се dunking. Въпреки че у нас липсва термин, потапянето е познато отдавна и се практикува масово и у нас. В изисканите виенски сладкарници, в нашумелите кафенета и, разбира се, по пантофи пред телевизора. 

Откъде започва всичко

Нека да се върнем назад към корените на този вкусен феномен. Първите сведения за потапяне са още от древните римляни, които разквасвали своите двойно изпечени без набухватели вафли във вино. Смята се обаче, че съвременният ритуал на потапяне води началото си от 16 век, когато моряците от британската флотилия топели своите ужасно твърди бисквити в бира, за да ги направят годни за ядене.

Британската традиция

Превратен момент за ритуала на потапяне е Викторианската епоха, когато възниква живият и до днес обичай на следобедния чай. Потапянето на бисквитка е заклеймено като детско и неотговарящо на поведението на представител на висшата класа. Бавно и упорито, за наше щастие, това схващане постепенно отмира. Днес да потапяш бисквитка в чая е част от етикета.

2017: разбъркай кафето с Twix

Следва бурна еволюция на феномена на потапянето. Хората по цял свят комбинират най-различни напитки с най-разнообразни сладки изкушения. Тенденцията днес е да потапяш Twix в кафето си. Шоколадовата пръчица е идеална бъркалка. Част от шоколада се разтапя, за да придаде на кафето още по-неустоим вкус. Освен шоколада има и бисквитка, и карамел. А най-хубавото е, че винаги можеш да повториш изживяването!