.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

LET’S TALK ABOUT FASHION – Vol.6

Станимира Янакиева | преди 2 години
Снимка: Димитър Ламбов
ALL in Studio с арх. Павел Янев

Devil is in Details. ALL in Studio с арх. Павел Янев. От барока до минимализама през индивуалността на всяко жилище...

LET’S TALK ABOUT FASHION
Снимка: Димитър Ламбов

Дълги години в България беше нашумял т.н. бароков стил, а в момента наблюдаваме друго явление – минимализъм. Според теб къде е балансът?
Нека погледнем първо от къде и защо двата стила идват в своята истинска същност. Барокът се е зародил в Ренесанса и е бил актуален между 16 и 18 век в развита Европа. Докато минимализмът е сравнително младо явление на 50-60 години, посято от школата Баухаус в Германия, пренесла се и доразвила се след това в Чикаго от Мис ван дер Рое. 

Да се върнем на родна почва в България обаче... Погледнато исторически, и двете явления са абсолютно на мястото си във времевата линия. Едни 45 години в България се е правело и виждало едно и също - соц дизайн, който е бил унифициран, модулен и еднакъв. На хората им е писнало да гледат едно и също навсякъде - жилищата едни и същи, мебелите по сладкарниците едни и същи, ресторантите, офисните помещения и пр.

В един момент се появява една криворазбрана демокрация, носеща със себе си и съответно криворазбран дизайн. Измореното и на моменти сляпо соц око в даден момент проглежда и изживява един “Ренесанс", но за съжаление не намира баланса, а залита в една излишна пищност, която аз бих нарекъл КИЧ, а не барок, класика и каквото и да е друго.

Минимализмът и неговия роднина “Модернизмът” обаче наистина започват да навлизат все повече и повече и на родна почва. Но да се върнем на темата... Истината е, че баланс няма. На никой не може да му кажеш как да живее и какво да харесва. Вкусът се възпитава от родители, от социална среда, от пътувания.

Нека всеки сам намери баланса за себе си.

Какъв детайл е необходим в един минималистичен дизайн за да създава усещане за уют?

Devil is in Details. Да изходим от там, че всички детайли в минимализма са скрити и именно това го прави толкова чист! Усещането за уют не се създава от детайла в самия минимъл, а по-скоро от друг елемент - акцент. Винаги можеш да стоплиш дори и най-студения минимализъм с малко пепит в дивана или на трапезарните столове! 

LET’S TALK ABOUT FASHION

Като говорим за мода в интериора, какви са модите в интериорния дизайн?
Модите в интериора се менят, както и колекциите на модните марки всеки сезон. Колкото и да ни се иска да сменяме интериор,а както си сменяме всеки сезон гардероба, няма как да се получи. Когато проектираме нов обект обаче, винаги го правим с идеята да е в тренда поне още 5 години. Директно на въпроса за модите в интериора - както модата в дрехите, така и модата в интериора - стегнато, елегантно и просто! Да се подчертае, удебели и т.н.! Не трябва да има нищо излишно. Всичко да си е на мястото! Като костюм на Том Форд! 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите