Ако следите с интерес разни хора, които правят чудеса с ръцете си, сигурно вече сте попадали на една много интересна млада дама, която е нарекла себе си vesushi (истинското й име е Весела Кучева). Даже може би сте я гледали съвсем наскоро в предаването "Преди обед", когато заедно с нея показахме как да си направите обеци от орехи, коркова тапа и мъниста. Поводът отново да ви я представим най-официално е, че vesushi сбъдна една своя мечта. Как? Прочетете. Ако сте търпеливи, в края на текста ще разберете и как да си направите обеци от вълна и мъниста :)

Коя е vesushi?
Vesushi е едно момиче, което обича да мечтае и в последно време се оказва, че мечтите му освен всичко друго се сбъдват. Vesushi е и марка за ръчноправени неща, картички, бижута, аксесоари и всякакви джунджурии.

Разкажи за бижутата, по които можем да те разпознаем? Моите бижута винаги съдържат някаква шега, закачка, например геройчетата върху рисуваните обеци от дърво, които правя, се усмихват и сякаш искат да ти кажат нещо. Също така обичам цветовете - при мен може да видите жълти и лилави котки, оранжеви и сини кучета, зелени птици... Експериментите с техниките пък ми донасят много нови идеи и вдъхновение - когато науча за нещо ново винаги ми се иска да опитам да го направя по своя си начин, затова изработвам както бижута с малки оригами от хартия (с покритие от лак, отгоре, разбира се), така и ушити от плат, рисувани върху дърво, украсени с мъниста и тел, бижута от естествени материали и др.

Как се стигна до реализиране на мечтата – да имаш магазинче с причудливото и вкусно име "Компот от круши"?
Ами стигна се по някакъв чудодеен начин - идеята за магазинче отлежаваше в главата ми, както отлежава в главата на всеки един човек, който се занимава с handmade неща, сигурна съм, доста време, просто на човек му се иска да приюти нещата, които изработва на някое място, което да отговаря напълно на тях - да има тяхната цветност и атмосфера. Така наскоро разбрах, че една малка галерийка се освобождава от януари и започнах да си мисля колко хубаво би било да настаня бижутата си на това място, но разбира се, ми липсваха нужните финанси. Тогава си казах, че ако толкова го искам и единствено парите са пречката, тогава все би трябвало да има и някакво решение - така се стигна до това да си направя страничка за дарения в един сайт, направих я по-скоро пак за експеримента, няколко човека ми бяха говорили за сайта и просто реших да опитам. За моя най-голяма изненада хората започнаха да се отзовават и реално да подпомагат бъдещия магазин, дори напълно непознати хора, някои от които дори от чужбина. Това ми даде много сили и надежда, че има смисъл в нещото, към което се стремя и по този начин се реших да продължа нататък.

 Как да си направим обеци от орехови черупки >>



Защо "Компот от круши"?
Защото компотът от круши е най-хубавият компот. Точно както сладкото от круши е най-вкусното сладко (смее се). Със сигурност има връзка с vesushi, самото име vesushi ми е дадено от моя по-голям братовчед, който като малка ме наричаше "весуши-круши". И оттам крушите. А компотът, защото е някакъв домашен символ, дава уют и все едно самото магазинче представлява стъкления буркан, в който е събрана доста сладост и радост. Крушите са самите изложени вътре неща, а може би и аз съм круша от компота.



Какво може да намерим в твоето магазинче – освен бижута?
В магазинчето вече има голямо разнообразие от неща - освен бижута от всякакъв вид и материали, могат да се намерят ръчноправени керамични чаши, заедно с плетени подложки за чашите, шапки и шалове, дрешки за книги, несесери за моливи, шити от плат, портмонета с различни апликации, малки фигурки от порцелан - най-вече котки и кончета засега, фигурки от плъст (филц), ръчноправени картички в различни размери, значки с най-разнообразни рисунки, дървени играчки и пумпали, свещници и... много усмивки (усмихва се).

 

 

 

Ще ни покажеш как да си направим ....
Ще ви покажа как да си направите обеци от вълна и мъниста. Необходими са:

Започваме с обещаните обеци от вълна


две късчета вълна в цвят по избор,

игла за вълна (продава се във всички хоби-магазини и е изключително полезен инструмент, ако тези обеци ви доведат до това да се запознаете с работата с иглата за вълна и с вълната въобще, това много би ме зарадвало),

клещи за тел,

самата тел отново в цвят, който ви харесва,

мъниста по избор и две кукички за обеци.

Как се правят: от вълната се оформя с ръце малка топчица, която започва да се набучва с иглата с бързи движения (но все пак безопасно бързи, защото в началото може и да се набодете веднъж, два пъти, важно е да работите върху твърда основа, това дава по-голяма безопасност и ефективност на работата с иглата).


Постепенно чрез набождане на вълната с иглата от различни страни се оформя топчица. Тук имате избор - може да продължите да сплъстявате (оттам и името на техниката - плъст) топчицата докато стане твърда и да използвате твърдата топчица за обеците или както съм направила в случая аз, докато е още мека да я сплескате с пръсти, така че да придобие по-елипсовидна и необичайна форма.


След това вълнената формичка се пробива с иглата, за да се вкара телта. От долния край на обеците трябва да фиксирате телта - може да стане просто като я завиете около нея самата или както съм направила аз - с едно мънисто. В горния край на телта над формата от вълна се нанизват мъниста по избор и вкус, прибавя се и кукичката на обецата и тя е готова. Остава ви да направите още една и да си ги носите с удоволствие.

Цялата направа стъпка по стъпка проследете в галерията!