.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво ни коства да сме студенти в София

Боряна Константинова | преди 1 година
Снимка: iStock
От семестриалната такса през общежитието до учебниците и сандвичите

Да си студент е хубаво. Млад си и купоните следват един след друг. Неслучайно наричат Студентски град българския Лас Вегас, софийския Sunny Beach или Града на греха.

Но все пак следването е свързано и с някои трудности. Трябва да се учи, а и са нужни немалко пари. Ето за какво.

ТАКСА vs. СТИПЕНДИЯ
У нас имате възможността да следвате чрез държавна поръчка или платено обучение. В първия случай една част от таксата се поема от държавата, а в другия всичко поемате вие. Таксите в държавните ни университети варират спрямо специалността и формата на обучение. Стипендиите за отличници в повечето случаи са точно колкото да покрият таксата.

В „Университета за световно и национално стопанство“ (УНСС) най-ниската семестриална такса за държавна поръчка е 231 лв. в направление „Икономика“, а най- високата е 335 лв. – специалности „Медии и журналистика“ и „Право“. Платеното обучение в този университет е почти двойно – от 578 лв. до 976 лв. Стипендии има и за тях се кандидатства всеки семестър. За отличниците стипендията е 120 лв. на месец, като има и допълнителна според успеха и дохода – 100 лв на месец. Таксите за изпитите в кандидат-студентската кампания на УНСС са 50 лв. за първи изпит, като записването за всеки следващ е 20 лв.

В най-стария университет у нас – СУ „Св. Климент Охридски“, таксите за държавна поръчка започват от 210 лв. (Администрация и управление), през 400 лв. във Факултета по математика и информатика (ФМИ) и стигат до 563 лв. за „Физика на ядрото и елементарните частици“ (на английски език). Има възможност за безплатно обучение през първата година във ФМИ, но това е само за пълните отличници на приемните изпити, което е доста трудно постижимо.

Платеното обучение варира от 556 до 3408 за медицина или фармация.

Стипендиите в Софийския са 150 лв. за отличници и 75 за успех под много добър. Изпитите в кандидат-студентската кампания струват по 30 лв.

Технически университет – София (ТУ) предлага една от най-ниските семестриални такси - 170 лв. за специалност „Мениджмънт на алтернативния туризъм“. Всички останали специалности струват по 350 лв. за семестър. Платеното обучение е съответно от 522 до 1320 лв.

Интересното в ТУ-София е, че тук има стипендия и за бащи (трябва просто да попълните декларация). И тук изпитите в кандидат-студентската кампания са по 30 лв.

В частния „Нов български университет“ (кв. „Овча купел“) обучението, разбира се, е само платено – 1300 лв. за семестър в почти всички направления от бакалавърска степен. НБУ предлага два основни вида стипендии – едната покрива семестриалната такса, а другата е точно половината от нейната стойност. Кандидатства се с ТОП тест (100 въпроса – по 10 от математика, български, физика и други основни дисциплини), който излиза 25 лв. и е валиден за всички специалности. Някои дисциплини (например театър) изискват и допълнителен практически изпит.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите