.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Снимка на деня: Жълт планински крем на Витоша

Евгений Милов | преди 11 седмици
Снимка: Евгений Милов
Цветето е наричано още "самодивско лале"

През летните месеци юни и юли поляните на планините в България се разкрасяват с планински крем, наричан още "самодивско лале". Многогодишно луковично тревисто растение (Lilium jankae) е разпространено в западна и средна Стара планина, Руй, Витоша, Беласица, Милевска планина, Конявска планина, Знеполе, Рила и Западни Родопи. На Витоша по-специално се среща под Резньовете и в резервата Торфено бранище. Жълтият планински крем расте по тревисти места и скални полянки, като има силна и остра миризма. Планинският крем е защитен вид и е включен в Червената книга на България, като представлява балкански субендемит – освен в България и Сърбия, вирее и в Карпатите. Стъблото достига височина до 1 метър, като на върха си най-често има 2-3 жълти едри цветове. Не опитвайте да го късате, тъй като стъблото е много жилаво и се изтръгва до самата луковица, което го обрича на загиване.

Снимка на деня: Био, еко и безплатни горски ягоди на ВитошаЗабравете за сезона на дините - сега е сезонът на горските ягоди
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите