.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

„Седемте престола“ – последната земна обител на жертвите от катастрофата край Своге (ГАЛЕРИЯ)

Васил Богданов | преди 41 седмици
Снимка: Васил Богданов
Истинското име на манастира е „Рождество Богородично“

Само час преди катастрофата на 25 август пътуващите в автобуса са посетили манастира „Седемте престола“. Той се намира на 82 км от София, но пътят дотам е дълъг, защото има много завои. Ако трябва да съм честен, това е едно от нещата, които помня най-ярко от първото ми ходене в този район.

Няма точни данни, но се предполага, че манастирът е построен през XII – XIV век.

Любопитен факт е, че в манастира е живял и творил писателят Змей Горянин (с рождено име Светлозар Димитров). Неговият гроб е в двора на светата обител.

Иван Вазов също е посещавал мястото, вдъхновило го за стихотворението „Клепалото бие“.

Всъщност „Седемте престола“ не е официалното име на манастира, който се казва „Рождество Богородично“. Гражданското име е възникнало заради черквата, в която има седем параклиса.

Снимките в галерията са архивни.

Броят на загиналите при инцидента край Своге всъщност е 17Това стана ясно от обвинителния акт на шофьора Григор ГригоровВ манастира „Седемте престола” отслужиха панихида в памет на загиналите при катастрофата край СвогеЗагиналите при катастрофата с автобус край Своге само час преди инцидента са се отбили в манастира
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите