Тази година фестивалът за азиатска култура AnimeS Expo навършва 14 години и ще приветства гости от цял свят. На 6-ти и 7-ми април (бул. "Шипченски проход" 2) посетителите ще бъдат сюрпризирани с предизвикателства, свързани с аниме и манга, косплей, гейминг, к-поп, арт, музика, прожекции, образователни дискусии с международни лектори, томболи, награди. Ще има и огромна гейминг зона с турнири по различни игри и конзоли.

Shinku
Снимка: AnimeX Expo

Създаването на аниме и манга е съвременно изкуство, набрало огромна популярност. Правят се специфични по своята визия и послание анимационни филми и комикси, които поради разнообразната си тематика, намират широка аудитория. А основна нейна характеристика е, че членовете й споделят общи интереси - комикси, списания, дрехи, музика, игри, филми и др.

Тазгодишното жури, което е на световно ниво, ще оценява множеството квалификации, сред които е Световното първенство по косплей в Япония – World Cosplay Summit (WCS). Победителите от тази квалификация заминават за 10 дни в Япония, за да представят България на Световното по косплей, както и да разгледат страната на изгряващото слънце. Другата групова квалификация за Clara Cow’s Cosplay Cup ще изпрати победителите в Ротердам, Холандия, където те ще се състезават с отбори от цял свят за голямата награда – една седмица екскурзия в Япония.

Dovah
Снимка: AnimeX Expo

Славея Сиракова, която беше лице на AnimeS Expo 2018 г., отново ще участва. Но сега към атрактивното събитие се присъединява и „Мис България’98” Наталия Гуркова. Тя ще надникне зад кулисите на проекта.

Нов момент тази година е, че фестивалът ще бъде денонощен. През нощта ще има специално техно парти, водено от световни диджеи, които ще се погрижат купонът да е на ниво. След успешните партита на хардкор диджей № 1 в света Angerfist, следващ гост на лейбъла Masters of Hardcore ще бъде  Tha Playan, който пристига у нас за първи път. Той продуцира и собствена музика и представя безупречно шоу – неговата запазена марка за хардкор сцената, с което ще взриви София на 6 април.

TinYasuo
Снимка: AnimeX Expo

Зад цялото това различно забавление стои Михаел Сладкаров – създател на AnimeS Expo. Софиянецът, с благородно потекло (внук на основателя на оперетата у нас – Ангел Сладкаров и немската му съпруга Ингеборг фон Бьов), още от дете се увлича по компютрите и технологиите. На 13 години пише първата си програма за интерактивно изживяване. Три години по-късно създава най-големия сайт в страната, посветен на азиатската култура - AnimeS-bg.com. Във времето аниметата стават неотменна част от живота му и той започва да се занимава професионално с организирането на развлекателнo-културни събития посещавани от хиляди хора. Най-голямото от тях е ежегодното AnimeS Expo, което през 2017 година е част от ON! Fest, а през 2018 година получава ексклузивни права за провеждането на квалификационен кръг за Световното по косплей в Япония - World Cosplay Summit. Михаел Сладкаров учредява и фондация "Мечти без граници". Благородно помага на млади таланти да развиват възможностите си и да намерят изява на голямата сцена.