.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дроновете бомбардират, танцът реагира

Евгений Милов | преди 22 седмици
Снимка: Stephan Floss
#minaret на известния ливански хореограф Омар Раджех открива ONE DANCE WEEK 2018

Световна предпремиера на спектакъла #МИНАРЕ на звездата от арабския регион Омар Раджех ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

#minaret е артистична реакция срещу разрушаването на древния град Алепо по време на войната в Сирия. И по-специално на неговата "душа" - историческото минаре на хиляда години на Голямата джамия, сринато в артилерийски обстрел. Спектакълът обединява съвременен танц, визуални изкуства, арабска музика и кадри от дронове по време на изпълнението.

Това е поредната смела и въздействаща постановка във визитката на Омар Раджех, спектакъл-съпротива срещу унищожението на древни градове и човешки животи, на исторически постижения и култури, на миналото и бъдещето. Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо, или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион? Реагираме или обръщаме гръб?

Омар Раджех: #minaret е съпротива срещу идеята за войната и насилиетоИнтервю с ливанския хореограф за спектакъла, който открива фестивала ONE DANCE WEEK 2018

Днес Алепо е като Бейрут, Ерусалим, Грозни или Берлин вчера. Днес сме във въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една "голяма чаршия" от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме нашествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Омар Раджех не се опитва да налага мнение по тези теми, а да напомни за личната отговорност. Той провокира безсилието, примирението пред войната като даденост и пред насилието като нещо абстрактно, чуждо за наблюдаващите отблизо или отдалеч.

Българските зрителите ще имат възможност да гледат #minaret само седмица преди официалната му премиера на престижния фестивал за съвременни изпълнителски изкуства "Romaeuropa" в Рим. В Пловдив трупата на Омар Раджех ще открие 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив.

Билети за #minaret може да намерите онлайн в системата на ЕpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите