.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

57% от ветеринарите отчитат ръст на ваксинираните котки у нас за 2013 г.

LadyZone.bg | преди 5 години
Най-честата заблуда сред стопаните е, чеживотното не може да се зарази, когато не излиза навън

57% от ветеринарните лекари в България отчитат ръст на ваксинациите на домашните котки през 2013 г. Това показва анкета на информационната кампания ОКотки, проведена между над 70 ветеринарни клиники и специалисти от цялата страна. 38 % отчитат запазване на нивата и едва 5% смятат, че има спад. Положителната тенденция се потвърждава и от данните на дистрибутори на ветеринарномедицински продукти в България, които отчитат сериозен ръст в търсенето на ваксини за котки за 11-те месеца на 2013 спрямо същия период на 2012 година. Все още обаче нивата са много по-ниски от средните за ЕС. Само малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35 % в съюза.

Само половината от пациентите идват за редовна ваксинация след първото поставяне, сочат още резултатите от проучването сред ветеринарните специалисти. Една от основните затруднения за стопаните е цената на ваксинацията. Според анкетата 66 % от хората смятат, че процедурата е скъпа.

„Знаем, че част от стопаните смятат, че ваксинацията е скъпа, но те трябва да знаят, че така осигуряват защита за котката за 1 година от най-сериозните инфекциозни заболявания, в това число и от зоонози (болести, които могат да се предадат и на човека), сред които е и бесът. Често тя се оказва доста по-евтино решение от сложното и продължително лечение", споделя д-р Милена Панчева.

Д-р Влади Кирилов пък допълва: „Редовната профилактика и превенцията спестяват стотици левове за третиране на болести. Но най-важното е, че могат да спасят живота на котето, да го предпазят от заболявания с летален край “.

Ваксинирайте котките си, за да е здраво цялото семейство>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите