Закуската е задължителен елемент от здравословния режим на съвременния човек. Тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Според специалистите по диетика тя е източник на здраве и добро настроение. Препоръката на експертите е закуската да доставя около 25 % от общата калорийна стойност на храната за деня, а за здравословен (физиологичен) се счита три-, четири- и петкратен режим на приемане на храната през деня, което съответства на циркадиалния ритъм („биологичен часовник”) на стомашно-чревния ни тракт.

Защо е важно да се закусва?

Пълноценната закуска сутрин подобрява концентрацията, паметта и повишава ефективността на свършената работа. Когато закусва, човек зарежда организма с енергия, необходима както за физическа, така и за умствена дейност.  
Според изследвания, направени в САЩ и някои страни от Европа, редовното хранене сутрин намалява риска от развиване на диабет, регулира нивото на холестерола и дори предпазва от сърдечен удар.

Закуската сутрин е определяща за количеството и вида на храната, която човек ще консумира през останалата част от деня. Сутрин в човешкото тяло се случват много процеси - като повишена обмяна на веществата, усещане на глад и жажда, които са предизвикани от контракции в празния стомах, и повишават метаболизма с последвала загуба на глюкоза.


Какво трябва да съдържа здравословната закуска?


Закуската, която носи здраве и енергия, задължително трябва да съдържа пълнозърнени култури. Препоръчителният интервал за прием на общи въглехидрати като относителен дял от общата енергийна стойност на храната за деня е 55-75 %, като 45–65 % от тях са за сметка на комплексните (сложните) въглехидрати или полизахаридите, в т.ч. – пълнозърнестите зърнени храни. Те са богат източник на фибри, витамини и антиоксиданти. Фибрите спомагат за понижаване нивото на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза на съдовете.  Друго качество на фибрите е, че те свързват канцерогените и токсините в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма. Фибрите спомагат и за поддържане на ситостта на организма, тъй като забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и не водят до рязко повишаване на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар са нежелани, тъй като предизвикват свръхсекреция на хормона инсулин, който стимулира синтеза на мазнини и потиска горенето им.

Протеините могат да се получат от месо с ниско съдържание на мазнини, яйца, зърнени или млечни продукти. Фибрите се срещат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете. Добър пример за здравословна закуска е комбинацията между пълнозърнеста храна, млечен продукт и плод – портокал, ябълка или други, според сезона.

Стойте настрана от захаросаните корнфлейксове, сиропите, пастите и белия хляб, понеже те се консумират бързо от тялото ви и ще ви оставят гладни и уморени само след няколко часа. Протеините и фибрите засищат и няма да изгладнеете до обяд.