Черешите са на почит от древни времена, не само заради красивите си цветове, но и заради полезните си плодове. Теофраст, ученик на Аристотел, пише за тях в ‘’История на растенията’’ през 3 век пр. Хр и разказва, че родината им е някъде между Черно и Каспийско море, а за първи път са култивирани от гърците.

Сезонът на черешите е в своето начало и много от нас с нетърпение очакват да вкусят от любимия си плод. Освен с прекрасен вкус, те са изключително полезни за здравето ни.

Унищожители на свободни радикали

Когато говорим за суперхрани, споменаваме боровинките и други горски плодове, но черешите имат пълното право да присъстват в този списък. С индекс от 5000 по скалата за измерване на съдържанието на антиоксиданти ORAC, те са на почти равна позиция с ягодите, малините и ябълките. Tова означава, че можем да разчитаме на тях да забавят процесите на клетъчно стареене и да ни предпазят от сърдечносъдови заболявания.

Регулатори на отделителната система

Още в древността черешите се били предписвани като средство за премахване на газовете и ускоряване на отделянето. Заради техния диуретичен ефект, се препоръчват при различни заболявания на пикочно-половата система. В народната медицина много сокове, сиропи и рецепти съдържат и дръжките на черешите, които също имат лечебни свойства.

Противовъзпалително средство

Интересно изследване от Университета Мичиган съобщава, че приемът на череши може да се сравни по ефект с взимането на аспирин или друго нестероидно противовъзпалително лекарство. Ефектът им срещу подагра и артрит е добре известен и плодът, сокът или екстракт от него се предписват често от лекари, практикуващи алтернативна медицина.


Възстановяване след спорт

Няколко изследвания намират връзка между ускореното мускулно възстановяване и консумацията на череши. Състезатели в маратон, в чиято диета е включен сок от череши 5 дни преди и 2 дни след състезанието, се възстановяват много по-бързо от участниците, приели плацебо. Ако страдате често от мускулна треска, опитайте!

За по-дълбок сън

Черешите съдържат мелатонин – същият хормон, който тялото произвежда след здрач, и който се грижи за добрият ни сън, памет и имунитет.  Ако ви е трудно да заспите, работите на смени или скоро сте летели през няколко часови зони, хапнете шепа череши преди лягане.

Помощник в диетите

Поради високото съдържание на вода и фибри, черешите засищат бързо и помагат да се чувствате леки и витални. В 100 гр череши се съдържат 63 калории, 13 гр захари и 2 гр фибри. Черешите са и добър източник на витамин С.  Вишните имат подобни свойства: 100 гр вишни съдържат 50 калории, 8 гр захари и 2 гр фибри, а освен това съдържат и голямо количетсво витамин А.

Консумирайте черешите сурови, в плодови и зеленчукови салати, като съставка в смутита, млечни десерти и прясно изцедени сокове. Ако имате на разположение по-голямо количество, замразете ги или ги изсушете за зимата.

Със съдействието на www.artofrealfood.com