Ако трудно сваляте тегло или ви се подува коремчето, сигурно сочите с пръст глутена. Този предполагаемо вреден белтък, който намираме в житните продукти, редовно е набеждаван за всякакви оплаквания. Трябва ли всички да се откажем от него или това е поредната ‘’здравословна’’ мода?

Само допреди няколко години рядко се чуваше някой да споменава думата’’ глутен’’. Сега от рафтовете ни гледат стотици безглутенови продукти – от хляб и паста до супи и десерти. Фактът, че някой би произвел продукт ‘’без’’ нещо обаче не означава автоматично, че въпросният елемент е вреден или че трябва да се избягва. Този протеин се намира както в житото, така и в ръжта и ечемика, а също и във всички техни производни продукти, включително в алкохола. Списъкът от съдържащи глутен храни може да стане безкрайно дълъг и в него ще идентифицирате повечето си любими храни, така че преди да започнете да ги елиминирате, разберете дали има нужда от подобна крайност.

Непременно зачеркнете съдържащите глутен храни, ако:

Имате цьолиакия: това е заболяване, при което имунната система атакува червата в резултат от приема на храни, съдържащи глутен. Статистиката показва, че 1 на 100 души страда от това застрашаващо живота заболяване, като симптомите може да са от силни болки в корема, до обриви и неврологични проблеми.

Имате алергия към пшеница: това е алергия към различни протеини намиращи се в пшеницата и може да причини стандартните за алергия симптоми като затруднения с дишането, хрема, сърбеж и сълзене на очите.

Имате хранителна непоносимост към пшеница: за разлика от горните две състояния, непоносимостта е по-трудна за разпознаване, тъй като симптомите може да настъпят дни след приемане на глутен и да са разнообразни: от необяснимо неразположение, подуване, тежест и дискомфорт до раздразнителност и мускулна слабост. Тук спада и трудността да се изгубят няколкото нежелани килограма.

Ако чувствате стомашен дискомфорт и ви смущават симптоми на някое от по-горните състояния, може да се срещнете с алерголог или специалист диетолог, който да назначи необходимите тестове и да постави диагноза. Ако се радвате на добро здраве обаче, съвсем не е нужно да изключвате напълно любимите си храни и да се втурвате да ги замествате с безглутенови. Дори да изгубите няколко килограма, това ще е за сметка на спестените калории и изобщо не доказва, че не може да понасяте глутен. Истината е, че житните продукти са вкусни, имат повече калории и добавени мазнини и лесно водят до преяждане. Колко по-лесно е да прекалите с ароматни кроасани или бисквитики за кафе, отколкото с варени картофи или задушен ориз.

Специалистите съветват, ако все пак искате да се предпазите от развиване на непоносимост към глутен, да не консумирате житни продукти всеки ден – златното правило един вид храна да се консумира само веднъж на всеки 4 дни важи с пълна сила. Това означава, че ако се наслаждавате на пълнозърнеста филийка в понеделник, може да си хапнете пшенични бисквити чак в петък, а междувременно може да опитате други продукти като царевица, киноа, или просо, за да внесете разнообразие и вълнуващ вкус в ежедневното меню.

Със съдействието на www.artofrealfood.com