Всеки ден и като по часовник между 3 и 5 следобед, на повечето жени, които познавам, им се прияжда сладка храна. Някои от тях толкова са свикнали с вкусната вафла, бонбони или шоколад, че дори си оставят ‘’място’’ за тях и хапват по-малко на обяд.

Следобедният глад за сладко е съвсем легитимен знак от страна на тялото, че му липсва енергия. Това може да означава непълноценно хранене на закуска или обяд, неправилен избор на храни или лоша комбинация на вкусове, недоспиване или свръхстрес. Много хора посягат към сладкото, без да се замислят, че това може да доведе до желание за още след вечеря или на следващия ден. Празните калории, натрупани чрез този навик, могат да доведат до излишни килограми, проблеми с имунната система, промени в настроението и недостиг на хранителни вещества.

Какво може да направите, за да се спасите от ‘’сладката следобедна напаст’’­?

Закусвайте пълноценно

Принципът за био-индивидуалност гласи, че двама души може да се чувстват съвършено различно при прием на една и съща храна или практикуването на еднакъв хранителен навик. Има хора, които никога не закусват, но имат нормален апетит през останалото време, лесно избират полезни храни и не се борят с желание за сладко. Ако обаче между 3 и 5 мислите за бисквитки и шоколад, непременно наблегнете на добрата закуска.  Тя задължително трябва да включва източник на белтъчини – яйце, сирене, а защо не и риба, както правят японците? Дори да сте свикнали само с купичка овесени ядки, нищо не пречи да добавите едно сварено яйце и да си осигурите добър контрол на апетита за останалата част от деня. Моята най-любима закуска е зеленчуков омлет и шепа ядки или сурово авокадо.

Излезте на слънце и чист въздух

Много от хората, работещи в офис-среда използват обедната почивка, за да работят, обядват на крак или на бюрото си и пропускат възможността да се освежат на слънце. Слънчевите лъчи стимулират производството на ендорфини, които повишават усещането ни за благополучие, спокойствие и позитивна енергия. Движението пък може да укроти апетита за сладко. В комбинация, разходката и приятното усещане от контакта със слънцето, имат позитивен ефект върху продуктивността на работното място и повишават енергията ви следобед, така че да нямате нужда от ‘’бърза’’ инжекция захар, за да оцелеете до края на работния ден.

Овладейте офис средата

Когато се храните здравословно, може да ви се струва, че целият свят се опитва да ви саботира. Колегите черпят с бонбони и сякаш всеки ден някой има рожден ден. Лесно е да се поддадете на негативни мисли като: ‘’ те си ядат каквото си искат’’ и ‘’не е честно само аз да съм на диета’’. Скоро може така да се потопите в тези мисли, че да се извадите от равновесие и да започнете опасен цикъл на емоционално хранене. Когато на масата има кутия бонбони или някой настоятелно ви черпи за трети път, не си мислете, че това е засада. Никой не ви забранява, ако прецените че ви се хапва, да си вземете малко количество и да му се насладите.  Може да направите и  обратното -  да откажете, в случай че не сте гладни. Храненето по навик и защото ‘’всички се черпят’’, не уважава нуждите на тялото ви в момента – ако не сте гладни и нямате необходимост от тази енергия, тя няма друга съдба, освен да бъде складирана.

Пригответе си полезнa закускa

Ако желаете да прекратите следобедния сладък навик, не е реалистично да очаквате да спрете ‘’от понеделник’’.  Ако сте свикнали с доза ‘’бърза енергия’’ в  четири часа,  апетитът ви ще бъде труден зе контролиране и най-вероятно ще си наваксате с нещо сладко след работа. Вместо да спирате изведнъж, започнете да избирате пълноценна следобедна закуска: малко сурови ядки с шепа стафиди, цедено кисело мляко с канела. Може да опитате и кокосов чиа пудинг, който е леко сладък и засища за часове. Друга много приятна опция са ароматните чайове с канела, карамфил и други сладки подправки, като масала чай. Опитайте!

Със съдействието на www.artofrealfood.com