Залцлург-Зьолден-Йотц-Ишгл-Зеефелд-Кицбюел

Тази история започва с прелъстителен Кайзершмарен (тиролски десерт с палачинки на дреб и сладко от сливи) и приключва с виенски шницел, разбира се. Междувременно виждаме много хотели, опитваме много SPA-процедури, още повече гурме ястия и класни вина. Щастливи ендорфини борбардират отвсякъде сетивата ни – през усещания и гледки, с постъпателно редуване на тонизиране и релакс. Действието се развива в алпийска Австрия, а наш водач е „Дертур България”, тукашното представителство на два от водещите немски туроператори с над 7 млн обслужени туристи на година (DERTOUR и REWE Touristik).

„Дертур България” работи с над 15 000 хотела по света, 240 авиокомпании, 80 круизни компании и 30 рент-а-кар фирми. Това дава възможност на туроператора да предлага нещо невъзможно на пръв погрлед: индивидуални пътувания за всеки вкус и джоб на конкурентни „групови” цени. Около 90 родни травел агенции продават също продуктите на Дертур – само за миналата година близо 20 000 българи са ползвали разработените от тях продукти и услуги.

И така – тръгваме на път, за да се уверим лично какво може да получи българският турист в австрийските Алпи през лятото. Краткият отговор, както ще се убедим 6 дни по-късно, е: много наслади на много достъпни цени.

Виждаме една друга Австрия – не онази на белите писти, омрежени в лифтове, а Австрия с тучни долини, цветни поляни, бистри езера и горещи извори. На дъждовната вода й трябват поне хиляда години, за да се просмуче на километри дълбочина, да се загрее и насити с минерали и микроелементи в земните недра, а после да се отправи обратно към повърхността. Така възникват термите, които възстановяват умореното тяло и дават на душата нови крила. Австрия е идеалното място за “Sanitas per Aquam” (здраве чрез вода) или иначе казано за SPA-отдих, защото наред с водата и перфектните условия за всякакви терапии в местните хотели, своя принос дава самата земя тук заедно с чистия въздух и величествения пейзаж.

Тирол, Каринтия и регионът Залцбург са трите австрийски провинции, в които има най-много опции за летен туризъм. А едно от големите предимства на Австрия като лятна посока е, че предлага пакети с най-разумните цени за Алпите. Тук дават и най-високите отстъпки за деца.
Онези, които разбират почивката като активност и посвещване на различни спортове, имат безброй възможности за избор. Рафтинг и каньонинг с лодки по буйните планински реки, трекинг и хайкинг по високите пътеки (с вкусни отбивки по пътя в хижи, мандри и заслони), сайклинг и байкинг с електически и обикновени велосипеди, алпинизъм, парапланеризъм, сафари по глетчерите и други адреналинови емоции – всичко това под опеката на квалифицирани водачи и инструктори. Преходите пеш се улесняват от лифтовете и специалните карти с намаления. А ако не сте запален планинар, може просто да се излежавате дълго на някоя висока планинска поляна, да берете билки и цветя, да дишате с пълни гърди алпийския въздух или да поплувате в околните езера.

Детоксикацията и отмората са гарантирани и в самите хотели. Толкова много видове сауни, парни бани и процедури със соли, треви, кристали и перли, масажни техники от всички краища на света, колкото предлагат тук, едва ли бихте намерили другаде. Неслучайно в Зеефелд – селце, на два пъти домакин на зимни Олимпийски игри, се стичат куп спортни величия и звездни отбори за възстановяване на силите и презареждане. В местния хотел Falkenshteiner (www.falkensteiner.com) фитнесът заема огромна територия, както и СПА-центърът към него.

Тук практикуват още традиционна китайска медина – лечението се състои от акупунктура, акупресура и специален режим на хранене, изготвен въз основа на петте елемента (вода, земя, огън, дърво и метал).

Зеефелд впрочем е може би “най-улегналият” курорт на Тирол (във всички смисли). Има солидна олимпийска биогафия - тук са провеждани ски-състезания още от 1964 г., а и мотото му днес е: “Курорт за всяка възраст”.

Точно обратното е в Ишгл - тук хората идват не за да почиват, а за да не спят и да се забавляват до зори. 24-часовият купон не секва и през лятото, затова девизът на Ишгл гласи: “Отпусни се, ако можеш.” Градчето е център на всякакви музикални събития под открито небе. Идоли като Тина Търнър, Боб Дилън, Стинг, Елтън Джон, Род Стюарт са изнасяли концерти тук. А на 30 юни пее Марая Кери.

Шестзвездно качество в Trofana Royal

Ако Ишгл е перлата на австрийските курорти, то хотел Trofana Royal (www.trofana-royal.at) е перлата на Ишгл. Само още един хотел в Тирол се радва като него на категорията 5 звезди Superior (общо са 7 в цяла Австрия). Освен че през 2004 г. е титулован за “Най-добър ски хотел в света”, Trofana Royal e единственият носител на 5 звезди, 4 лилии и 3 готварски шапки (така се наричат точките от селекцията Gault Milau). През 2005 г. неговият chef готвач Martin Sieberer е удостоен с една Мишленова звезда, а през 2007 г. собственикът на семейния хотел Ханс фон дер Танен е обявен за Хотелиер на годината на Австрия.

Рядко думата “Royal” в заглавие на хотел кореспондира така точно с предлаганото изживяване – то наистина е царско, независимо дали сте в ресторанта, бара, стаята си или в уелнес зоната. Навсякъде гостът се чувства като член на кралската фамилия, радвайки се на специалното внимание, с което е обграден.

Fliana – location, location, location

Друг хотел, който заслужава  внимание в Ишгл, е “Fliana” (www.fliana.at). Той e перфектната илюстрация на крилатата фраза, че има 3 фактора за привлекателността на една недвижима собственост: локацията, локацията и пак локацията. Този хотел се радва на изключително стратегическко положение:  с прекрасна гледка към Алпите, точно между двата лифта, които отвеждат туристите в планината. Само няколко крачки – и сте в кабинките, а центърът на Ишгл е на минути пеш през тунел с „движеща се пътечка”.

Със своите 4 звезди супериор “Fliana” предлага летни пакети, които включват полупансион (закуска и вечеря), походи с квалифициран гид, семейни разходки с велосипед. Цените са повече от разумни – 800 евро е престоят за седмица с полупансион и включени комплиментарни масажи и водач. Хотелът е фаворит за българите, избрали Ишгл.


Току-що реновиран, „Fliana” излъчва спокоен шик  – в обзавеждането му се използвано много дърво и кожа в естествените им разцветки, детайли, взети направо от природата, нестандартно осветление и камини с жив огън.

Тиролски уют в Astoria Relax&SPA Hotel

Петзвездният Astoria Relax&SPA Hotel в Зеефелд (www.astoria-seefeld.com) пък е от онези специални хотели, където човек още с пристигането си се чувства у дома. Посреща те приветлив и чевръст персонал, мирише на канелени курабийки и свежи цветя. Тук тиролското настроение и уют може да се усетят навсякъде – в ярките закачливи цветове на тестила, балансирани с небоядисано дърво, в лоби бара, предразполагащ към отмора и питие с книжка пред бумтящата камина. Astoria води с едни гърди пред конкурентите си със своя 20 декара парк. Хотелът е открит още през 1960 и преди половин век най-старата част на хотела (вила „Британия”) е принадлежала на английска аристократка. Дамата е оставила отпечатъка си до днес – той личи в шотландските карета по мебелите и завесите, в килимите и гоблените, в старинните маслени платна и пластиките.

Неустоимият Kempinski Hotel Das Tirol

e първият хотел на веригата Kempinski, отворил врати в Австрия, при това съвсем скоро – през зимата на 2011 г. Той единствен в шикарния курорт Кицбюел е част от селецията “The Leading Hotels of the World”. Пак само Das Tirol (www.kempinski.com/tirol) има директен достъп до лифтовете, тъй като е извън градчето - в самото сърце на кицбюелските Алпи с тамошните 170 км ски писти.

Безупречният сървис, ненатрапчивото, но неотклонно внимание към най-малкия детайл, сдържаната елегантност на пространствата прави Das Tirol хотел с характер, място за тотално удоволствие  Това, което обединява противоположните на пръв поглед кулинарни концепции в двата ресторанта тук, са пресните и вкусни продукти от региона. В основния ресторант Steinberg можете да хапнете на закуска току що изпечен селски хляб с масло от фермерите в съседство и пресни яйца. А за вечеря да опитате тиролски специалитети с крехко телешко, агнешко или прясна пъстърва. В пан-азиатския ресторант “Sra Bua” пък ви очакват блюда с екзотични треви, подправки и зеленчуци, комбинирани с местни продукти под мотото “Тирол среща Азия”.

Менюто в СПА-центъра също е изкусително, но тук не са привърженици на източните терапевтични техники, а изповядват ценностите  на “европейската SPA култура”, като съчетават традициите с най-новите медицински открития. Собственият, ексклузивен почерк се оглежда в две терапии, които трудно можете да намерите другаде в Австрия – масажът с редуване на горещи камъни и охладени планински кристали и т.нар. “haki flow”. Това е процедура за дълбока релаксация, която се извършва от терапевта в соления външен басейн. Във водата - с помощта на 2 еластични въжета, чрез натиск, люлеене и разтягане - мускулите на раменете, врата и гърба ви “вкусват лекотата на битието”. В резултат тялото събужда уменията си за самолечение и започва да прави отново движения, които са били невъзможни с години.

Класа и гурме в SPA Hotel Central

Петзвездният SPA Hotel Central в Зьолден (www.central-soelden.at) пък се нарежда гордо в редиците на „Най-добрите Welness хотели на Австрия”, а мотото му е „Оставете се удоволствието да ви води”. Тук насладата има много измерения благодарение на кристалния въздух, ромона на реката под огряната ви от слънце тераса на стаята ви, гледката към глетчерите на Йотцтал и изискания интериор. “Central” е специален адрес за почитателите на гурме кухнята – неговият chef готвач Готфрид Прантл е носител на 2 точки от световната кулинарна класация Gault Milau. Затова в хотела се предлагат готварски курсове като част от лятната почивка и винени турове, защото винарната на хотела се слави с над 30 000 бутилки отбрани напитки.

Гостите на хотела получават „Йотц премиум карт”, която им позволява да ползват на воля летните кабинкови линии на лифтовете в региона, да посетят безплатно водния парк и градския музей на Йотц, да се киснат 3 часа в минералните води на прочутия Aqua Dome в Легенфелд, да посетят мини-голфа и fun-парка наблизо, да плуват в 4-те външни басейна и двете естествени езера, да си наемат колела и да се возят на обществените автобуси.

Триетажният “Воден свят” на SPA Hotel Central е щедро декориран във венециански стил. Акцент в него е гондолата в почти естествени размери досами басейна. Тук ще намерите ритуали за релакс от всички краища на света – от йонянг с китайски билки и рингове от нефрит до египетско увиване като мумия със соли и минерали от Мъртво море. Ако станете рано, закусете по изгрев направо на глетчера - уникално преживяване на 3000 метра височина, осигурявано от хотела.

Еко-шик в Das Nature Resort

Das Nature Resort (www.nature-resort.at) е за любителите на природата, простия живот и приключенията. 8-те къщи на хотелския еко-комплекс са изградени от цели дървени греди по автентичната технология за градеж отпреди 200 години. Те са идеални за големи семейства и приятелски компании, които искат да загърбят за малко хаоса и суетата на градския живот.

Курортът е 4-звезден, но не в традиционния смисъл – по-скоро изглежда като малко село, сливащо се с околните гори и ливади на фона на снежните шапки на глетчерите. Разположен е в Йотц - в долина в подножието на Хохйотц и неговите лифтове. Реката до хотела е притегателно място за любители на рафтинга. Специален Оutdoor център в Das Nature Resort организира за туристите разнообразни летни спортове – гребане, езда, високопланинско колоездене, алпинизъм. Изключително опитни инструктори напътстват авантюристите, а наоколо ги чакат 1300 км маркирани планински пътеки, 53 хижи и 21 езера (а през зимата – 300 км писти и 86 лифта). Човек отсяда в Das Nаture Resort, за да чуе гласовете на природата и да се вслуша в собствения си вътрешен глас.