Какво представляват електролитите и защо са толкова важни?
Водата  е необходима  за поддържане на всички биологични процеси в човешкия организъм, тя взема участие в усвояване на храната в червата и в храненето на клетките,  преносител е  и регулатор на топлина, като акумулира излишъците и ги отделя през кожата и дихателните пътища, овлажнява лигавиците и  очните ябълки, обезпечава подвижност на ставите.
Водата се намира във всички тъкани на нашия организъм,  а за правилното и разпределение в и извън клетъчните пространства значение имат т.нар. електролити/ соли  и по-точно калий, натрий и хлор. В медицината тази взаимовръзка се нарича водно-електролитен баланс.

Кои са най-често срещаните причини за настъпването на дехидратация?
Дехидратацията е състояние, при което възниква недостиг не само на вода, но и на електролити и е налице нарушение на водно-електролитното равновесие. Най-честите причини за обезводняването са  диария, повръщане, обилно потене и висока температура. Сред възрастните често се стига до обезводняване при тежък физически труд, при активно спортуване, както и след употреба на алкохол.

Бебетата и малките деца са най-уязвими! Защо?
Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържат повече течности, отколкото при възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен. Бебетата и децата са застрашени от обезводняване най-често при състояния, свързани с повръщане и стомашно разстройство, най-често предизвиквано от летните ентеровируси, треска и потене.  

Как да разпознаем проблема?
Количеството на загубени течности може да се установи, ако е известно телесното тегло преди заболяването и се определи теглото на детето в момента. Разликата в двете стойности представлява количеството загубена течност.
Дехидратацията се категоризира в три степени в зависимост от загубата на телесна маса:
I степен – загуба на телесна маса до 5% от телесната маса преди заболяването
II степен – загуба на телесна маса от 6 до 10%
III степен – загуба на телесна маса от 11 до 15%.

Първият симптом на дехидратация е жаждата. Останалите симптоми са с различна интензивност в зависимост от степента на обезводняване и от страна на различни органи и системи на човешкото тяло. Те могат да бъдат:
 - сухи лигавици;
-  намалена кожна еластичност;
-  промени в пулса (учестен);
-  промени в диурезата – намалено по честота и количество, но по-жълта урина;
-  промени в състоянието на съзнанието от възбуда до унесеност;
-  хлътнала фонтанела при кърмачетата и др.

Ако наблюдавате някой от тези симптоми при Вашето дете или то е преминало през състояние, което би могло да предизвика дехидратация, незабавно се консултирайте с лекуващия педиатър, който най-точно би могъл да разпознае признаците на обезводняване. Дори да не виждате явни белези, не подценявайте проблема и незабавно потърсете консултация.
За да се коригира водно-електролитният дисбаланс в домашни условия, е необходимо да се приемат правилното количество вода и електролити, т.е. рехидратиращи напитки.

Соковете и чаят не могат да заменят тази рехидратация, защото в техния състав подсладителят (захар) е повече, а натрият е по-малко от препоръчителните концентрации за възстановяване на водно-електролитния баланс.

Това бяха отговорите на най-често задаваните въпроси от миналата седмица. Д-р Найденова ще продължава да отговаря на Вашите въпроси и тази седмица.

Вижте още за дехидратацията тук.

Не забравяйте, че 10 от читателите ни, задали въпрос към д-р Найденова, ще получат награда от Стоперол Хидра – 10 броя чанти за бебешка количка.

Печелившите ще бъдат изтеглени на 28.07

СтоперолУспех на всички!