.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жлъчна криза

| преди 8 години
Жлъчна криза
Операция на жлъчния мехур
Операцията е наложителна при камъни в жлъчния мехур

По-често сред жените се среща възпаление на жлъчния мехур с камъни в него. Това не означава, че мъжете са пощадени от това заболяване. Жлъчният мехур е колектор за жлъчния сок, който се произвежда в черния дроб. След консумацията на тлъсти меса, сирена с висока масленост, яйца, масло или шоколад,

събраният жлъчен сок се отделя в дванадесетопръстника, за да разгради мазнините

Това е част от нормалния процес на храносмилане. При често преяждане с тези храни, започват смущения във функцията  на жлъчния мехур, които се изразяват със силни болкови кризи, пожълтяване и температура, които много често са причина за спешно настаняване в болница.

Образуваните камъни в жлъчния мехур предизвикват възпаление

Независимо от тяхната форма и големина, те дразнят лигавицата на жлъчния мехур. Резултатът е възпаление (холецистит с холелитиаза)   -  тежко и свързано с повишаване на температурата, повръщане, тежест и неприятни болки състояние.

Лечението на жлъчнокаменната болест е оперативно

Отстранява се целият жлъчен мехур. Съществува класическа операция с разрез от дясната страна на корема. Повече от 15 години у нас се извършват и ендоскоските операции на жлъчния мехур (лапароскопска холецистектомия), с три дупки на корема, от където проникват манипулаторите за отстраняване на мехура. Проф. д-р Тома Пожарлиев е хирургът, който за първи път у нас е приложил тази техника.

Когато при профилактични годишни прегледи с ехограф се установи наличието на камъни в жлъчния мехур,

проф. Пожарлиев препоръчва да не се изчаква, а да се извърши операция,

преди да се е развила жлъчната криза, защото тогава се налага операция по спешност.

Подробности за ендоскопска операция на жлъчен мехур може да видите във ”Видео по темата”.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?