Реакцията при безпокойство и стрес често е със спазми и болки в червата. Наблюдава се и обратното - хора, които имат оплаквания от червата, започват да се чувстват депресивни и тревожни. Съществуващата физиологична връзка черва-мозък, д-р Кирстен Тилиш сравнява с двупосочна улица.

Връзката черва-мозък оказва влияние върху умственото и емоционално състояние при чревен дискомфорт.

Причината за нарушения баланс в полезната микрофлора на червата са честа и продължителна употреба на широкоспектърни антибиотици. Затова е необходимо да се приемат пробиотици и витамин В комплекс, едновременно с антибиотиците. Не бива да се пренебрегва влиянието и на диетичния режим върху настроението и поведението.

Оптимизирайте работата на червата.

Ферментиралите храни, включително зеленчуци, са ключа към поддържане на червата, наричани "вторият мозък”. Те могат да влияят на ума, настроението и поведението чрез стимулиране на производството на серотонин. В червата серотонин (хормон, който подобрява настроението) се произвежда повече, отколкото в мозъка. 

Консумацията на традиционни храни, получени чрез ферментация - кисело мляко, кисело зеле,

сурова туршия, маслини, боза, бира, е добър начин за оптимизиране на здравето на червата, особено когато предшестват вечерята. По този начин те обогатяват разнообразието от микроорганизми, необходими за храносмилателните процеси в червата. Освен вкусни, те са източник на витамин К2. Например в 60-80 г предястие от сурова туршия и кисело зеле се съдържат не само 10 трилиона полезна чревна микрофлора, но и 500 µг витамин К2. Това е най-икономичния начин за оптимизиране на чревното здраве. Когато не се консумира редовно храна от този вид, може да се вземат пробиотици. 

Защита на чревната микрофлора се постига с избягване на подсладени храни. Много изследвания показват тясна връзка между консумацията на захар и някои поведенчески проблеми. На 65-тата годишна среща на Американската академия по неврология е докладвано, че подсладените напитки със захар или подсладители, и в единия, и в другия случай, се свързват с повишен риск от депресия. При ежедневна употреба на повече от 3 опаковки, подсладени безалкохолни напитки, се увеличава с 30% риска от депресия, в сравнения с хора, които пият вода. Продължава

Допълнителни стратегии, предложени от д-р Джозеф Меркола, за здраво тяло и стабилна психика. 

- Физическа активност.

Ако имате депресия или се чувствате потиснати, упражненията са задължителни. Упражненията действат като антидепресанти. Главният начин на действие е повишаване нивото на ендорфините - хормоните на удоволствието в мозъка. Също така помагат да се нормализира нивото на инсулин и лептин. 

- Хранителният план

е най-доброто за живот в здраве. Нормализиране на нивото на инсулин и лептин се постига с избягване на тестените изделия и захарта. Повече свежи зеленчуци и плодове. 

- Слънчевите лъчи.

Излагайте тялото си на пряка слънчева светлина, за да се изработва в кожата витамин D. Наличието му е решаващ фактор за лечение и недопускане на депресия. Неслучайно витамин D се включва в лечението на редица психиатрични и неврологични зоболявания. Депресията често е сигнал, че тялото и съответно животът са извън баланс.

Тялото има способността да се възстановява и да се поддържа здраво.

Когато се утвърдят навици за предпазване от увреждащи фактори и този начин се превърне в стил на живот, не изглежда чудно, че по земята живеят здрави дълголетници. Тялото е създадено да бъде здраво, а поддържането му е лична отговорност на всеки човек.