Едва ли има човек, който не познава болката и неприятното чувство от ужилването от пчела. Как организмът ще реагира зависи от индивидуалната чувствителност и от локализацията на ужиленото място. Е, въпросът с ужилване от оса или стършел е много по-сериозно нещо.

Опасни за човек са ужилванията в областта на лицето и шията

Когато тези насекоми изстрелят жилото си в кожата, към него остава свързана торбичката с отрова.

За да не се разнесе отровата, изтласкайте жилото с нокът,

с личната карта или с тъпата страна на нож. След това  измийте ужиленото място обилно с вода и сапун. Срещу отока и болката може да поставите лед отгоре в найлонова торбичка. В случай, че усещате силна болка, вземете обезболяващ медикамент.

При наличие на жилещо насекомо около вас овладейте паниката. Трябва да се избягват резките движения и размахването на ръце. Ако сте в автомобил, отбийте от пътя, спрете и смъкнете стъклата и то само ще излети. Ако се окажете нападнати едновременно от няколко пчели или стършели, не влизайте в битка с тях.

Избягайте във водата или легнете на земята и покрийте лицето си,

защото това е най-предпочитаната от тях зона за атака. Още повече, че когато жилят, сякаш обявяват аларма, за да се включат и другите от кошера.

В този сезон алергичните хора е добре да носят със себе си ампула урбазон, спринцовка и игла, защото анафилактичният шок, много тежко състояние с невъзможност за дишане, се развива за минути. Хомеопатията също разполага с медикамент при ужилване и това е апис мелифика.

Във „Видео по темата” - мнението на д-р Мариян Иванов, хомеопат.