.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените спят по-добре до куче, отколкото до мъж

Евгений Милов | преди 3 седмици
жена спи до куче
Снимка: Kristina Petrick/Unsplash
Проучване установява, че жените се радват на по-добър сън, когато споделят леглото си с куче. Партньорите и котките им са еднакво непоносими

Деликатно помолете мъжа си да се изнесе от спалнята на дивана, ако искате да се наспите, защото проучване установява, че жените спят по-добре до куче, отколкото до партньорите си.

Д-р Кристи Л. Хофман, професор в отдела за поведение, екология и опазване на животните в колежа "Канисиус" в Бъфало, Ню Йорк, и екип от изследователи са опитали да проучат въздействията, които домашните любимци оказват върху качеството на човешкия сън. 

Те са изследвали близо 1000 възрастни жени в САЩ и са установили, че 55% от участничките споделят леглото си с поне едно куче, а 31% споделят леглото си с поне една котка. Освен това 57% от анкетираните споделят леглото си с партньора си.

На ресторант или на кафене да заведем любимеца си и къде разрешават?Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” разказва за добрия опит на стопани на животинки и благоразположението на собственици на търговски обекти

Проучването на Хофман и останалите учени стигат до следните резултати:

1. Жените, които споделят леглото си с куче, съобщават за по-качествен и по-спокоен сън. 

2. Жените казват също, че кучетата са по-малко нарушаващи съня от партньорите им, като ги свързват с по-силно усещане на комфорт и сигурност.

3. Жените съобщават, че котките, с които споделят леглото си, са също толкова нарушаващи съня, колкото партньорите им, като ги свързват с по-слабо усещане на комфорт и сигурност, отколкото кучетата и партньорите им.

4. Собственичките на кучета си лягат и се събуждат по-рано от жените, които имат само котки.

жена спи до куче
Снимка: BRUNO CERVERA/Unsplash

Хофман коментира, че "ключовата дума тук е възприятието, това [проучване се основава на] индивидуално самооценяване как жените чувстват, че сънят им е бил засегнат" и "е важно да се отбележи, че това се основава на обобщени данни и осреднена стойност на отговорите, така че вземането на куче няма да реши проблемите със съня на всеки човек". 

Хофман добавя, че индивидуалните различия в отговорите на участниците могат да бъдат значим фактор, тъй като някои кучета могат да хъркат, докато спят.

Галенето на кучета или котки сваля стреса за 10 минутиДомашните любимци свалят нивата на хормона на стреса кортизол

Проучване на клиниката "Майо", проведено през 2017 г., установява, че всички, които спят с куче, се радват на по-добър сън, но изследването на Хофман препоръчва по-нататъшно изследване по темата. Тя казва, че също така се надява да изследва дали сънят на мъжете се влияе от домашните любимци по същия начин, както се случва при жените.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?