Бедността тревожи повече жените, отколкото мъжете, сочат резултатите от най-голямото изследване по темата досега, проведено от университета на Кеймбридж.

Живеещите в по-необлагодетелствани райони жени са с над 60% по-голяма вероятност да изпитват тревожност, отколкото живеещите в по-богатите райони, докато нивото на тревожност при мъжете почти не се влияе от местоживеенето им.

Публикуваното в "British Medical Journal" изследване е проведено сред 21 000 души над 40-годишна възраст, живеещи около Норич в Източна Англия между 1993-2000 г.

От генерализирано тревожно разстройство били засегнати 1 от всеки 40 жени и 1 от всеки 55 мъже, като жените от най-бедните райони били 60 пъти по-застрашени от психичното разстройство, в сравнение с жените от най-богатите райони. 

По-бедните жени страдат от безпокойство, защото сред тях има повече самотни майки, но дори за тези с партньори е трудно да съчетаят грижите за децата с работа, която често е оскъдно платена. 

"Тревожните разстройства засягат значителен брой хора и могат да доведат до влошаване на здравословното състояние и риск от самоубийство. Сега обаче знаем, че жените са особено засегнати от бедността, докато мъжете – по-слабо", заяви ръководителят на изследването проф. Карол Брейн от "Cambridge Institute of Public Health".

Снимка: iStock