Ежемесечните хормонални промени в женския организъм фино повлияват усещанията в гърдите. Напрежение в тях преди менструалния цикъл е обичайно за повечето жени. Оказва се, че промените в гърдите по време на бременността и кърменето в резултат на хормоналната пренастройка предпазват от рак. Статистиката сочи, че жените, които са родили рано (около 22 години) и тези, които са кърмили, рядко развиват рак на гърдата.

Вниманието трябва да бъде засилено при жени, чиито майки са имали злокачествено заболяване

на млечната жлеза и тези, които не са раждали или са родили децата си след 35. Това означава, че за тях годишният профилактичен преглед при мамолог е задължителен.

Онкохирурзите не са безсилни да излекуват жена с рак на гърдата,

стига той да не е в напреднал стадий. Целта на препоръчваните за жените самопрегледи е те да не идват в клиниките вече с "отгледан” тумор, както се изразява доц. д-р Елена Александрова, която оперира повече от 20 години в Националната онкологична  болница. Доказан рак в по-късен стадий налага да се изрязва цялата гърда и лимфните възли под мишницата, както и да се прилага и друг вид лечение.

За разлика от вътрешните органи, гърдите са лесни за преглед и самопреглед, затова е недопустимо да се пропуска ранният стадий, когато пълното излекуване е възможно.

Професионалното мнение на доц. д-р Елена Александрова вижте във "Видео по темата”.