През цялото лято до края на септември може да се събира жълт кантарион (Hypericum perforatum). Имената, които народът е дал на това ценно лечебно растение, са звъника, Христова чудотворка, порезниче. На времето със стръкове цъфнал жълт кантарион момичетата са окичвали главите си с венец наречен "еньовска корона”.

Широко разпространена у нас е употребата на чай от жълт кантарион,

заради изключително приятния вкус и аромат. Приготвя се като запарка - една препълнена чаена лъжичка от изсушената билка се попарва с 250 мл гореща вода. Оставя се 10 мин., прецежда се и се пие, подсладен с мед.

Богато е разнообразието от лечебното му  приложение

Растението притежава противовъзпалително, болкоуспокояващо и заздравяващо раните действие. Добър ефект има при безсъние, депресии, неспокоен сън и сомнамбулизъм, диария и нощно напикаване.

От незапомнени времена е на почит маслото от жълт кантарион

То е отлично средство за разтривки при болки в гърба и при ревматизъм. При тригеминална невралгия външно се разтриват болезнените участъци и същевременно се изпиват  2-3 чаши чай през деня. Маслото действа добре върху груба суха кожа и след изгаряния на слънце. Коликите при кърмачетата се успокояват от лек масаж на коремчето с него.

Домашно масло от жълт кантарион

Цветовете се берат на обедно силно слънце. Поставят се в прозрачно бурканче с капачка на винт догоре, без да се тъпчат. Заливат се със зехтин докато ги покрие. Бурканчето се затварят плътно и се оставя две седмици на слънце. Маслото добива червен цвят от сока на растението, който нормално е червен. Филтрира се през марля, като се изстисква цялото съдържание. Вече готовото масло се съхранява в съд от тъмно стъкло. Така то може да запази лечебните си свойства за две години.

Снимка: Вергиния Николова