Да пазаруваме умно означава, наред със свежите продукти да купуваме и пакетирана храна, като резерв за килера. Опакованата храна също трябва да е хранителна. Четете надписите и

избирайте храните, които са с ниско съдържание на сол, захар и мазнини.

Преглеждайте наличността им в шкафа и веднага попълвайте привършващите се. Именно с тях може да си приготвим храна за вечеря по най-бързия начин.

От какво имаме нужда в килера:

Пълнозърнести храни - кафяв ориз, пълнозърнеста паста, елда, булгур, киноа, овесени ядки.
Може да бъдат сервирани топли или студени, като основно ястие със зеленчуци; добавка към супа, гарнитура към месо и в ястия на фурна.

Плодове и зеленчуци - компоти и сто процентови сокове от праскови, круши, ананас. Консервирани зеленчуци - печени чушки, цели домати, зелен фасул, царевица, аспержи. Сушени кайсии, смокини, домати.
Бързи ястия от тях са ориз със зеленчуци; сирене със сушени домати или с плодове по френски рецепти.

Бобови храни - сушен грах и консервирани: зелен фасул, грах, нахут, леща.
Бързо може да се приготви лещена яхния, бобена чорба, варен грах, бобена салата, хомус.

Консерви с риба- тон, сардини, херинга.
От тях може да се приготви супа, да се добавят към зелена салата, или за вкусни сандвичи в пълнозърнеста франзела.

Растителни масла, подправки и ядки
- соев сос, горчица, ябълков оцет, зехтин, слънчогледово олио, лешникови, орехови ядки и бадеми.
Те не само украсяват, но придават на всяко ястие, супа или салата отличен вкус.

От рафта - на масата, това е улеснението при правилно поддържан килер със здравословна храна.