Преди 20 години покойният вече кардиолог акад. д-р Чудомир Начев създаде Българската лига по хипертония. Той обедини лекарите около каузата да не се допуска хипертония в такива широки размери у нас - всеки четвърти българин с високо кръвно налягане. Целите бяха точни:

  • Да получат хората знания за самата болест
      • Да могат да измерват и контролират артериалното налягане в домашни условия
      • Да се намали приема на сол чрез храната в съдрудничество с производителите на хранителни продукти
      • Да се осъзнае връзката на наднорменото тегло с хипертонията и да се стимулира намаляване на телесното тегло
      • Да се превърне в траен навик редовната физическа активност

      Сега специалистите виждат положителни резултати в ефективността от лечението и по-добър контрол при доказаните хипертониици.

      Настоящият председател на Българската лига по хипертония проф. д-р Светла Торбова обръща  внимание  върху  разрушителния ефект на тютюнопушенето върху кръвоносните съдове и наднорменото тегло в детството.

      Към тези рискови фактори се добавят и редовният прием на алкохол и стресовото предразположение. Неслучайно

      мото на седмицата за борба с хипертонията е: "Здравословен начин на живот - нормално кръвно налягане”.

      Хората между 35-40 годишна възраст, които имат наднормено тегло и отлагане на мастна тъкан в областта на корема, много често имат хипертония, но не знаят за нея. Затова в София и в страната

      на 17 май всеки ще може да си измери безплатно кръвното налягане и теглото, и да разговаря със специалисти по проблемите на хипертонията:

      • София - Южен парк, Борисовата градина (езерото Ариана), Докторска градина, Парк "Заимов”, Градинката пред Народния театър, Градинката пред Халите, Софийски университет (пред Народна библиотека), Градинката пред НДК, Градинката на Петте кьошета (пред църквата "Св. Георги"), Градинката на ъгъла на ул. "Солунска" и ул. "Ангел Кънчев" (пл. "Славейков").
      • Плевен - пред Театъра, площада пред Областна адмистрация, двора на Медицински Университет
      • Пловдив -  пред Общината и пред поликлиниките на УМБАЛ "Свети Георги"
      • Варна - в двора на Медицински Университет; на 15 и 16 май в УМБАЛ "Света Марина" и ДКЦ "Св. Клементина" безплатни прегледи, вкл. на деца с АХ; в ІІІ-то Детско отделение се обявяват безплатни прегледи и консултации на деца и юноши с повишено артериално налягане и такива с родственици с коронарни или мозъчно-съдови инциденти. Прегледите ще се извършват на 16 май 2012 г. от 13 до 18 часа в кабинет  501, 5-ти етаж.