Камъните са един от природните елементи, който може да ни зарежда с енергия, да ни успокоява, а и да лекува.

Планинските камъни
Един обикновен планински камък може да ви дари с невероятно спокойствие. На пръв поглед това е само камък. Но всъщност не е съвсем така. Нужно е само да поседнете върху него за кратко, за да подредите мислите и чувствата си. Вибрациите на земята се улавят от камъните и ги разсейват. Прекарвайки време върху тях, те се предават и на вас. Земните вибрации въздействат по различен начин на организма. Успокояват и променят физческото и емоционалното състояние. Енергийният поток на организма се ускорява от този на камъка. По този начин негативната енергия бива изблъскана и заменена само с положителна. За по-голям ефект поседнете върху камък, напечен от слънцето. По-високата температура помага да поемете повече от неговата енергия.

Речните камъни
Ако си намерите красиво, гладко камъче на брега на реката или на дъното на езеро – вземете го. То също може да ви зареди с положителна енергия. Носете го в джоба на връхната си дреха, за да е в дланта ви, всеки път, когато сте със свободна ръка. Стискането му в длан ще ви тонизира, а гладката му повърхност ще ви успокои.

Вулканичните камъни
Те действат най-добре, когато са затоплени. Подреждат се върху гръбначния стълб като място с най-много нервни центрове. Той е основната ос на човешкото тяло. От него топлината и въздействието на камъните се разпростира равномерно към всички части на тялото.

Полускъпоценните камъни
Планинският кристал, ахатът и кварцът се използват най-често в спа центровете за процедури. Поставени във вода, те могат да структурират водата и така тя да стане много по-полезна за организма. Пиенето на такава вода регулира кръвното налягане, подобрява работата на бъбреците, изчиства кожата, и др.
Полускъпоценните камъни се носят най-вече като бижута – инкрустирани върху колиета или гривни. Дирекрният допир с кожата обаче усилва въздействието им.