.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Здрав дух в здраво тяло

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Тичане в сняг
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Да засилим устойчивостта си към болести

Здрави ли сме? Когато отговорът е "Да”означава, че живеем правилно. Физическото здраве е отражение на психическата стабилност.

Античната мъдрост „Здрав дух в здраво тяло” има сила и днес.

За напрегната имунна система и бодро настроение допринася всичко, което определяме като закаляващи процедури чрез природните дадености: въздух, вода и слънчевите лъчи.

За разходки и спортуване на открито няма противопоказания и ограничения.

Свежият въздуха въздейства директно върху кожата, белите дробове и подобрява настроението и трудоспособността. При всяка възможност излизайте от населеното място и дишайте с пълни гърди в парка, в планината, край брега на морето. Компромисният вариант е широко отворен прозорец на помещението, където правите упражнения.

Ласките на слънчевите лъчи са несравнимо усещане

за кожата. Те ни връщат в спомени от летните ваканции. В по-северните географски ширини, където дните са къси и слънчевото греене е по-слабо, хората заместват слънчевата светлина с ултравиолетови лампи. Това е начин да си осигурят безценния за здравето витамин D. Недостигът му се отразява на обмяната и наличието на калций в костите. Разбира се, с ултравиолетовите лъчи не бива да се прекалява.

Облъчване с ултравиолетова светлина, както и слънчевите бани са противопоказани при хора с:

1. Порок на сърцето
2. Хиперфункция на щитовидната жлеза
3. Порфирия - смущения в обмяната на пигменти (хемоглобин)
4. Свръхчувствителност към светлината на очите или на кожата, напр. при лупус еритематодес.
5. По време на лечение с лекарства, които засилват чувствителността към светлина.

И при температурата навън сега има хора, които са тренирани и могат да се къпят в морето. За останалите припомням за минералните извори, които в нашата страна са в изобилие. Огромно е благоприятното въздействие на термалните води с различния им солеви състав. СПА процедурите, вани и бани с минерална вода отпускат напрегнатите и сковани мускули, сухожилия и стави. Действат релаксиращо на нервната система. Балансират функцията на ендокринните жлези. Някои от водите са приятни за пиене и регулират стомашно-чревния тракт.

Предупреждение за водни процедури има

при хора с възпаление на ушите, студова алергия, свръхвъзбудимост, епилепсия и инфекциозни заболявания.

И в домашни условия обливането с вода и контрастни душове премахват умората, стимулират имунната система и успокояват раздразнителността. Разтриване с естествено масло подхранва и поддържа кожата на цялото тяло свежа с добър тонус.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?