Има ли ли сте моменти, в които ужасно много ви се спи, но някакви мисли сa е замотали из мозъчните ви гънки и мира не ви дават. Добре осъзнавате, че сега е време за сън, а не за решаване на проблеми, но досадниците си стоят там и ви мъчат. Трудно е да ги изолирате. А колкото повече им обръщате внимание, толкова повече се отдалечава сънят от клепачите ви. И току-виж, в размисли за предстоящо пътешествие, организационни планове на тържество или служебни притеснения, будилникът звъннал. Без дори да сте мигнали, вече е време за ставане.

Според някои изследвания на съня съществува т. нар. мъжко и женско заспиване. Мъжете заспиват бързо, в момента, в който усетят комфорта на леглото и възглавницата. Жените използват времето преди заспиване за анализ на изминалия ден, търсене на решения за различни проблеми и т.н. А това означава само едно – безсъние. 

Как да се избавим от тревогите и притесненията и да спим спокойно?

В опит да открия вълшебен начин за бързо заспиване, попитах двама мъже на различна възраст, с различна професия, интереси и ежедневие какво си мислят преди да заспят. Въпреки разликите помежду им, отговорът беше един и същ – „Нищо, аз лягам, за да спя, а не да мисля”.

безсъние

Ако не можете да пропъдите досадните мисли, затворете ги в кръг. Да, точно така - представете си един голям кръг (балон, сапунен мехур, топка), в който поставете всички свои тревоги. След като го напълните, затворете го плътно и го издухайте надалеч. Тук основна роля има силата на визуализацията. Представяйки си детайлно, че тревожните мисли са затворени и не могат да стигнат до нас, както и че са отлетели надалеч, те наистина се отдалечават от съзнанието. Ако е нужно, повторете упражнението няколко пъти.

Спускайте се по вити стълби. Тук отново ще ви помогне въображението. Затворете очи, отпуснете се и си представяйте, че се спускате по стъпалата на вити стълби. Ключът се крие именно във формата на стълбите. Витите наподобяват спирала. А спиралата, както и махалото, са едни от основните елементи, използвани от хипнотизаторите, за да въведат в друго „измерение” своите пациенти. Повтарящото се движение в съзнанието би трябвало да ви унесе и да заспите.

Захаросайте се. Но не буквално – като изядете всички запази от шкафа със сладки неща, а отново в съзнанието си. Представяйте си възможно най-сладките и розови неща, на които сте способни – плюшени мечета, скачащи пухкави зайчета, облаци от захарен памук, слънчеви полянки, реки от мед, и др. Максималното отдалечаване от реалността отпуска съзнанието. Пренасянето се в друг, измислен свят, в който всичко е различно от действителността, ще ви разсее и ще забравите за тревожните мисли.