От древни времена маслиновото олио – зехтинът се е използвал за различни цели: атлетите са масажирали мускулите си, за да ги правят по-гъвкави; жените с него са запазвали кожата си млада и свежа, а мъжете с него са избягвали плешивостта. Може би не е случайно, че маслиновото дърво живее дълъг живот. За някои се знае, че са на 2000 години. Авторитетно място в здравословното диетично хранене зехтинът заема, заради способността да

намалява натрупването на мазнини в черния дроб.

Той го предпазва от мастно израждане като същевременно стимулира жлъчната секреция и предотвратява образуването на жлъчни камъни. Множество изследвания показват, че

ненаситените мастни киселини в зехтина допринасят за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Високата му биологична стойност се дължи именно на богатото съдържание на  мононенаситените мастни киселини 70-75% . Такъв висок процент мононенаситени мастни киселини се съдържат само и единствено в зехтина. За сравнение - в слънчогледовото, фъстъченото и соевото олио, те са между 20-23%.

Мононенаситените мастни киселини намаляват "лошия” и помагат за увеличаване на ”добрия” холестерол

Така наречения "добър” холестерол има задача да възпрепятства мастните натрупвания от "лошия” холестерол по артериалните стени, като го изпраща към черния дроб, за да бъде преработен и изхвърлен от организма. Освен това зехтинът притежава антиоксидантно действие, което има връзка с превенцията на раковите заболявания. Лесно се абсорбира и играе фундаментална роля за развитието на централната нервната система на новородените. Богат е и на витамин Е.

Най-важното за зехтина

  • Зехтинът предпазва от сърдечно-съдови заболявания
  • Зехтинът благоприятства доброто развитие на нервната система
  • Зехтинът предпазва от чернодробни  и жлъчни болести
  • Зехтинът е лека храна, защото се усвоява лесно
  • Зехтинът може да замести маслото при готвене

Както при виното, при зехтините няма два еднакви зехтина. Всеки е уникален продукт на почвата, климата, годината, сорта маслини и начина на производство.

Екстра върджин е с бледо зелен до тъмно зелен цвят, приятен аромат и вкус, близък до този на натуралните маслини

При полученият чрез студено пресоване, максимално е запазена хранителната стойност на маслините. Той е най-добре да се ползва за сурови ястия, салати, сосове с лимон. Идеален е за леки гозби, към които се прибавя към края на готвенето.

Леките зехтини са подходящи и за кейкове, сладкиши, които не трябва да получат мириса на олио

Те може да се използва за приготвяне на различни ястия. Препоръчват се за пържене, където силният аромат на екстра върджин не е необходим. Това е за хора, които не харесват натуралния вкус на маслините, защото не са свикнали с него и предпочитат вкусове по-близки до маслото и олиото.

Зехтинът става все по-популярен като висококачествено растително масло със множество здравословни ползи в храненето на човека, тъй като запазва състава си дори при високи температури.