Събудих се през нощта, седнах в леглото, спеше ми се, сърбеше ме и ме болеше, и въобще не изглеждах като тези хора, които не знаят дали ги боли, или сърби!

Напротив, а и да ви кажа много добре знаех какво исках в този момент - да ги смажа! Кръвосмучещите гадове ме бяха нахапали или по-точно казано - бяха пирували с мен.

Комарите! Докато мъжките се изхранват от нектар и цветен прашец, при женските се изисква наличие на кръв  за развитието на яйцата им! Пак женските!

Тези твари хапят хора с по-топла кръв, нежна и бяла кожа. Още не е известно защо някой сме предпочитани от други!!!

Наскоро гледах по Discovery научнопопулярен филм за тези ненужни създания, някои от които на всичкото отгоре са и преносители на вируси и други паразити. Най-често срещани болести, предадени от комар, са жълта треска, денга, малария и други… да не дава Господ!

Разбрах обаче и нещо любопитно - защо толкова много сърби. В предаването казаха, че женските комари отделяли пот и именно тя създавала този адски сърбеж! Доколко това е вярно, само мога да гадая.

Също така казват, че алкохолът привличал комарите. Може и да е така! Аз лично знам случай, в който комар ухапва човек с висока консумация на алкохол в кръвта и след това малката смучеща твар пада мъртва:)

Как бихме могли да се предпазим?... освен с алкохол, където обаче пак ще си останем ухапани (а и не е много здравословно).

Репелентите! - препарати за лична употреба, с максимално дълготраен ефект на действие. Те също не умъртвяват гадините, но поне притъпяват сетивата им и човек по-малко ги привлича.

Да не забравяме, че тези предпазни средства могат да са ефективни срещу тях, но и съдържат редица химични вещества, част от които вероятно отровни или канцерогенни, както за нас, така и за децата ни.

 

Чувала съм и за много други варианти - един от тях са етеричните масла с приятно ухание на мента и лавандула. Комарите бягат поради непоносимост на веществата в тях. Така че, вариации с естествени и здравословни продукти има, а и те няма да навредят и на нашите мъничета.

.

Друг вариант да се предпазим е, ако намажем откритите части на тялото си със сок от лимон, но не знам доколко той е ефикасен:)

В крайна сметка, който и вариант да бъде избран за комаран – важното е да бъде смъртоносен боздуган!!!