Редовната консумация на тиквени ядки е полезна за по-здрави нерви, физическа издръжливост и понижаване на холестарола. Сурови и неосолени, те са чудесни на вкус, добавени към салати, супи и зърнени закуски.

Чрез тях си осигурявате цинк, фосфор, калций, калий, магнезий, витамините А, Е, С,  К и от групата В. Богати са на фитостероли, растителни биохимични вещества със структура, подобна на холестерола, които понижават нивото на лошия холестерол (LDH) в кръвта. Благодарение на съдържащите се феноли, тиквените семки притежават антихепатотоксичен и антитуморен ефект.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Полезните вещества в тиквените семките подхранват мозъка и стимулират паметта. Наличието на триптофан и неговото трансформиране в организма в серотонин, подобрява настроението и съня.

Тиквените семки са безвредно и вкусно средство срещу глисти и тении. За деца се препоръчва на гладно да се изяждат, смесени с мед, тиквени ядки около 80 г до 100 г, а за възрастни хора е необходимо три пъти по-голямо количество. Редовната им консумация е активна профилактика на чревните паразити.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Както тиквените семки и олиото от тях може да се използва при профилактика на бъбречни камъни и цистит.

Тиквено олио подобрява простатната функция и репродуктивните възможносит. Препоръчва се по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти през деня.

Полезно е при цироза, анемия и като меко действащо слабително средство.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

"Природата никога не ни мами, ние мамим себе си",  Жан -Жак Русо