Време е да преосмислим пиенето на алкохол преди лягане – макар и да помага за по-бързо заспиване, то има лошо въздействие върху съня и ума ни, твърдят експерти.

Алкохолът обърква вашия цикъл на сън, което води до повече възбуда и отделянето на по-малко време за важните етапи от дълбокия сън,” заявява д-р Райкумар Даскупта от University of Southern California’s Keck School of Medicine.

Цикълът на съня минава през различни етапи на всеки 90 минути, като по-дълбокият сън е през втората половина на нощта, когато започва и действието на алкохола. Именно през тези етапи трябва да се наспим добре, за да се чувстваме отпочинали. Освен това дълбокият сън има решаващо значение за паметта.

Когато пиете алкохол, се чувствате по-спокойни, защото той влияе директно на нервната система. С други думи, алкохолът помага да заспите по-лесно, но не ви гарантира нощ, в която ще си отпочинете,” твърди д-р Патриша Картър, професор от University of Texas.

Няколко часа след пиене на алкохол, в зависимост от метаболизма, тялото започва да го изхвърля, защото го класифицира като отрова. Това ни кара да се будим през нощта, за да отидем до тоалетната. Освен това алкохолът увеличава диурезата, което е още един фактор за среднощно ставане и обезводняване. Всичко това допринася за кофти нощ с прекъснат сън. Ето пет съвета от специалистите за „здравословно” пиене вечер.

1. Оставяйте три до четири часа между пиенето и съня
Ако планирате да си легнете към полунощ, изпийте чаша вино най-късно до 21 часа. Разбира се, разграждането на алкохола зависи много от вашите ръст, тегло и пол.
2. Използвайте правилото „две за едно”
Пийте две чаши вода за всяка алкохолна напитка – това ще помогне на организма ви да изхвърли алкохола по-лесно.
3. Избягвайте шампанизираното вино
Балончетата от шампанското ще подуят стомаха ви, което води не само до дискомфорт, но и затруднява разграждането на алкохола. Ето защо вечер трябва да избягвате и газираните напитки.
4. Хапвайте, докато пиете алкохол и внимавайте колко пиете
5. Избягвайте да взимате хапчета за сън в комбинация с алкохола