Една трета от хората в развитите държави не си доспиват. Високите изисквания в работата, както и наличието на много изкушения вечер (телевизия, интернет, компютърни игри, ресторанти, барове) са причина за късното лягане.

Хроничното недоспиване може да доведе до сериозни зравословни проблеми, включително диабет. На първо време обаче ще забележите наддаване в теглото. Ново изследване, направено в Чикаго, разкрива каква е връзката между недоспиването и напълняването.

Оказва се, че липсата на сън има същото въздействие върху мозъка, както пушенето на марихуана. Изследването е направено върху мъже и жени на възраст 20-30 години. Хората, които не са се наспивали, са приемали средно по 300 калории повече на ден от останалите. Оказало се е, че недоспалите изпитват остра нужда от сладко, точно както се случва след пушене на джойнт.

„Марихуаната активира ендоканабиноидната система и предизвиква чувство за глад, най-вече към сладки и мазни храни, дори когато човек е сит. Недоспиването също води до преяждане, като механизмът на отключването му е същият” – се казва в доклада от изследването.

Така че постарайте се да влизате в спалнята навреме. За да заспите по-лесно, избягвайте в последния час преди лягането дейности, които превъзбуждат мозъка – телевизия, компютърни игри и др.п. Добра идея е да вземете топъл душ и да почетете книга преди сън.