Екземата е хронично и „своенравно” заболяване. Тя идва и си отива буквално, когато си поиска и появата й често зависи от околната среда. Метеорологичните условия играят голяма роля. При някои хора екземата се влошава през лятото, защото се потят повече, а потта дразни кожата. Въпреки това, при повечето хора страдащи от екзема студеното и сухо време изсушава кожата им, което прави екземата много по-остра и възпалима.

В основата си, екземата представлява бариерна дисфункция на кожата. Облекчаването на екземата, значи да помогнете на възстановяването на тази бариера.

Предлагаме ви няколко съвета за възстановяване на тази бариера:

Не прекалявайте с дългите душове: имайте предвид, че колкото и да са приятни, дългите душове много изсушават кожата. Това компрометира защитната бариера на кожата и я прави раздразнително, люпеща се и сърбяща. Старайте се душовете ви да са топли и кратки. Хидратирането на кожата трябва да ви стане задължение след всеки душ. Ако имате предписано лекарство за локално лечение на кожата, първо нанесете него, изчакайте да попие и след това хидратирайте.

Избирайте внимателно сапуна си: сапунът, който използвате при къпане също има голямо значение. Старайте се да избягвате търкане и сапунисване на цялото тяло, освен ако не е много замърсено. Зоните от тялото, които винаги трябва да бъдат сапунисвани са подмишниците, слабините, краката и всички сгъвки.

Хидратирайте се: независимо от силата на екземата, кремовете за хидратиране са много важни са възобновяване на кожната бариера. Екзематозната кожа има намалено съдържание на серамиди – компонент на най-външния слой кожа, който помага за поддържане на тази бариера.  Има определени овлажнители за тяло, които съдържат тези серамиди и помагат за тяхното възобновяване. Друг подходящ овлажнител е вазелинът, който не съдържа серамиди, но има невероятната способност да успокоява екзематозната кожа. Той е толкова добър в лекуването на кожата, че понякога се използва при хирургични рани, за да забърза процеса на възстановяване на кожата.

Овлажнявайте дома си: тъй като зимния, сух и студен въздух дразни кожата, опитайте се да овлажнявате въздуха в дома си, защото по този начин може да облекчите малко стреса, който екзематозната кожа преживява през зимата.

Отпуснете се: освен студеното време, има и други фактори, които важат. Емоционалния стрес е добре позната причина за засилването на екземите. Стресът причинява спад в имунната система, което може да влоши състояния като екзема и псориазис.

Ако имате екзема, не се колебайте да отидете на лекар веднага, защото някой разновидности на екземата могат да бъдат много упорити и да трая с години.