Време е за началото на учебната година да се купят нови есенни обувки на децата. Въпреки топлото време, неподходящи и недопустими за ходене на училище са обувки като джапанки и плажни сандали. Децата прекарват цял ден с тях в постоянно движение и тичане, затова избирайте здрави обувки с неплъзгащи подметки. Не вземайте чужди обувки, които са били носени, защото те вече са деформирани по особеностите на стъпалото на другия човек. Болките в краката в повечето случаи започват именно по този начин. 

Как да изберете точните обувки

След като е обута обувката и детето е стъпило, проверете дали пред палеца има около 6 мм. Това е допустимото разстояние, което детето ще израсте за половин година. Обувките за разходка трябва да бъдат удобни с гумени или силиконови подметки, за да не ограничават подвижността на стъпалата.

Купуване от сайтове излиза по-евтино, но с риск обувките да създават дискомфорт и болки в краката. Не правете компромис с краката на децата си. Обувките трябва да се избират с форма най-близка до формата на стъпалата  (широки или тесни) и подходящи за свода (висок или нисък). Неудобните обувки образуват на стъпалата мехурчета, мазоли, зачервявания, подсичане, инфекции. Траен мазол, буниони и сгънато пръстче са дефекти на стъпалата от детството след носене на тесни обувки или по-малък номер. Пръстите на краката се притискат едни в други, ноктите започват да се врязват в съседните меки тъкани и се получава врастнал нокът.

Златно правило при пазаруване на обувки е да се използват часовете на късния следобед. Тогава стъпалата са с максимална големина, защото леко се надуват от стоенето и ходенето през деня.   Пазарувайки в това време ще можете да изберете най-правилния модел и размер обувки, подходящи за ежедневие.

Удобството на обувката определя и походката. Детето ходи тромаво, когато има плоски стъпала. Спадането на сводовете или изглаждането им се определя като плоскостъпие, известно още като "дюстабан". Ако забележите, че всяка обувка на детето е деформирана навътре по един и същи начин, направете консултация с ортопед.