Броенетo на овце е упражнение чрез визуализация, използвано като метод за заспиване - броите овце, докато те прескачат малка оградка. Целта е да се предизвика скука и сънливост, докато умът е зает с нещо простичко, което се повтаря ритмично.  

Защо точно овце?
Най-ранното доказателство за използването на броене на овце, като средство за приспиване, датира от 1832 г. Описанието е дадено в „Илюстрации на политическата икономия” от Хариет Мартину.

Броенето на овце често се използва за сюжет на карикатури, в комикси и т.н. Понятието "да се броят овце" идва от английската култура, където е идиом за безсъние.

Препратки за този феномен могат да бъдат открити и в изданието „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес от 1605 година, където обаче овцете са заменени с кози.

Действа ли?
Според експеримент, проведен от изследователи в Университета в Оксфорд, броенето на овце всъщност ще ви приспи много по-трудно, отколкото, ако си представяте, че сте на красив плаж или край водопад. В тези случаи вие изразходвате повече умствена енергия, което води и до по-бързо заспиване.

В Индия и Пакистан броенето на овце има свой аналог – броене на звезди.

Как се броят овце?




1. Легнете удобно и затворете очи.

2. Представете си нощно, красиво небе, отрупано със звезди и пълна луна. Другият вариант е да си представите слънчев ден и зелен хълм, изпъстрен с цветя.

3.  Представете си и малка бяла оградка, някъде по средата на хълма.

4. От едната страна на оградата – стадо пухкави овчици.

5. Представяйте си, че овцете прескачат оградата, една по една.

6. Друг вариант е да си представите себе си като овчар на това стадото, който брои животните (без те да прескачат ограда).

7. Бройте бавно.

И внимавайте – ако някоя овца се заинати и не иска да прескочи оградата, вместо до заспиване, това може да доведе до безсъние :)