.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Започнаха Коледните пости

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110932195.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Рождественските пости или наричани още Коледни пости продължават 40 дни до 25 декември

От 15 ноември започнаха Рожденственските пости, които продължават 40 дни до Рождество Христово на 25 декември. Консумация на риба се разрешава  на 21 ноември, Въведение Богородично; на 5 декември и на 6 декември (Никулден). Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио може да се употребява без сряда и петък. Няма полза човек да измъчва тялото си с неядене, а същевременно да се надува от гордост или да бледнее от пост, когато е в състояние да побледнява от завист.

Постите пречистват тялото, което е храм на Святия Дух. Разбира се, те не са само акт на въздържание от определени хранителни продукти. Постът придава духовна сила чрез контрол на езика с въздържане от злословие, лъжи, ругатни и клетви. Чрез пост душите се очистват от суетни и нечисти мисли, гняв и похот, но се украсяват със смирение, прошка и милост към хората.

В Стария завет постничеството е начин за постигане на Божествени истини. Пророкът Мойсей е постил 40 дни и 40 нощи, преди да получи десетте божи заповеди, а свети Илия е бил удостоен да види Божията слава след строг пост. Велик постник е бил и свети Йоан Кръстител, а преди началото на евангелската си мисия Иисус Христос е постил 40 дни и нощи в пустинята. Така църквата извежда основанията за четиридесетницата – Великият пост преди Пасха.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?