С тази рецепта предлагам още един вкусен вариант на Еми Петрова, която коментира в здравния блог банановия крем, че това е единственият начин, чрез който може да яде изварата.

Освен това, запеканката с червени чушки и прясна извара е подходяща храна и за хората със захарен диабет, а няма как да не мислим за тяхното умение да живеят пълноценно, въпреки диабета, особено днес 14 ноември - Световният ден на диабета.

Преди години в кулинарното шоу на Иван Звездев трябваше да сготвя нещо пред камерата за зрителите на bTV. Именно запеканката с чушки и извара беше това, което той одобри от моите предложения, заедно с банановия крем, чиято рецепта вече имате.

За запеканката са необходими 12 червени печени обелени чушки, 300 г несолена прясна извара,

5 скилидки чесън, чубрица, черен пипер, свеж копър и магданоз, слънчогледово масло, а може и зехтин.

В тавичка намазана със слънчогледово масло се нареждат в един ред половината  чушки, така че плътно да покрият дъното. Обилно се поръсват с нарязаните на ситно магданоз и копър. В купа разбърквам изварата със счуканите скилидки чесън с една щипка чубрица и черен пипер, според вкуса.

Половината от сместа с по-голяма и плоска лъжица намазвам върху чушките (плътен слой). Останалите чушки подреждам една до друга върху бялата смес от извара с подправки. Поръсваме с капки слънчогледово масло всяка чушка. Повторно добавям от нарязаните магданоз и копър. Горният слой на ястието е другата половина от сместа от извара с подправките.

Най-отгоре се поръсва с капки слънчогледово масло или зехтин. Покривам с алуминиево фолио, за да не загори изварата, защото се пече в загрята фурна на 180 градуса за 10-15 мин., след което свалям фолиото и я оставям за 1-2 мин., за да си заслужи името запеканка.